MODÜLER ÖĞRETİM YÖTEMİNİN ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ DERSİNDE ÖĞRENCİ BAŞARISINA ETKİSİ (FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ ÖRNEĞİ) - TAŞPINAR, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 1997)
ÖZ Bu araştırmanın amacı, modüler öğretim ile geleneksel öğretim yönteminin öğrenci başarısı üzerine etkisi açısından karşılaştırılmasıdır. Araştırmaya 1995- 1996 öğretim yılı güz döneminde Fırat Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi ikinci sınıf programında yer alan "Öğretim Yöntemleri" dersini alan öğrenciler katılmıştır. Deneysel olarak planlanan bu araştırma için ikinci sınıf öğrencilerinden iki deney ve bir kontrol olmak üzere, her birinde 31 'er öğrenci olan üç grup oluşturulmuştur. Araştırma öntest-sontest ve deney-kontrol grubu desenine uygun olarak planlanmıştır. Deney-1 grubuna "modüler öğretim", deney-2 grubuna modüler materyaller kullanılarak geleneksel yöntem ve kontrol grubuna ise sadece geleneksel yöntem uygulanmıştır. Bütün gruplarda öğretim yöntemleri dersinin kapsamında yer alan (a) Beceri öğretiminde gösteri yöntemi, (b) öğretimde soru-cevap ve öğretme- öğrenme etkinliklerinin planlanması konuları işlenmiştir. Bu konularla ilgili olarak üç modül geliştirilmiştir. Veriler başarı testi ve tutum ölçeği ile toplanmıştır. Elde edilen bulguların özeti şunlardır:. Her iki deney grubu kontrol grubuna göre daha başarılı olmuşlardır.. Bilişsel alanın bilgi düzeyi açısından deney-1 grubu kontrol grubuna göre daha başarılı olmuştur.. Kavrama düzeyi açısından her iki deney grubu kontrol grubuna göre daha başarılı olmuştur. Uygulama düzeyi açısından her iki deney grubu kontrol grubuna göre daha başarılı olmuştur. Bilgideki kalıcılık açısından deney-1 grubu, deney-2 ve kontrol grubuna göre daha başarılı olmuştur. Öğretim planlarını hazırlama konusunda deney-1 grubu diğer iki gruba göre daha başarılıdır. Deney-2 grubu da kontrol grubuna göre daha başarılı olmuştur.Modüler öğretim materyallerine karşı tutumlar açısından her iki deney grubu da olumlu görüşler belirtmişlerdir. Öte yandan deney-2 grubu bu konuda deney-1 grubuna göre daha olumlu düşünmektedir. Elde edilen bulgulara göre şu önerilerde bulunulabilinir:. Modüler öğretim diğer alanlara da yaygınlaştırılmalıdır.. Uygun modüler materyaller geliştirilmelidir.. Modüler materyal geliştirme ve modüler öğretimi uygulama konusunda öğretim elemanları eğitilmelid.

j******, S V'f #v\ III/> "*"&İA s' f ^r^,. 1 \^.^f{("^\\ SUMMARYWİ^J?İ -^,-.^r^;*,'/.'..^ari'i-V...;./..'.1;,.
The effect of modular instruction on student achievement in " teaching method" course (The sample faculty of technical education at Fırat Universty)
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Education and Training