OKUL YÖNETİCİLERİNİN GİRİŞİMCİLİK ÖZELLİKLERİ İLE OKUL İKLİMİ ARASINDAKİ İLİŞKİ - DEMİR, YUSUF (Fırat Üniveristesi, 2024)
Bu çalışmanın amacı öğretmen algılarına göre okul yöneticilerin girişimcilik özelliklerinin okul iklimine olan etkisini araştırmaktır. Çalışmada okul yönetimi, okul yöneticilerinin görev ve sorumlulukları, bir okul yöneticisinde olması gereken özellikler, okul iklimi, okul iklimi türleri, olumlu bir okul iklimi ve okul iklimine etki eden faktörlerin incelenmesinden sonra girişimcinin özellikleri, girişimcilik işlevleri, girişimcilik süreçleri ve girişimcilik eğitimi gibi başlıklar altında girişimcilik kavramı detaylı bir şekilde incelenmiştir. Çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini 2023 –2024 Eğitim- Öğretim yılında Diyarbakır ilinin Sur ve Çınar ilçelerindeki Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi okulların okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lisedeki kademelerinde görev yapan 2230 öğretmen örneklemini ise basit seçkisiz örnekleme yöntemi kullanılarak belirlenmiş olan 337 öğretmen oluşturmuştur. Araştırmada kişisel bilgiler formu, Yılmaz ve Sünbül (2009) tarafından geliştirilen "Girişimcilik Ölçeği" ve Canlı, Demirtaş ve Özer (2018) tarafından geliştirilen "Okul İklimi Ölçeği" kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analizinde SPSS programı kullanılmıştır. Çalışmada betimsel istatistik yöntemlerinden aritmetik ortalama, standart sapma, yüzde işlemleri, bağımsız örneklem t testi, Pearson Moments çift yönlü korelasyon analizi, regresyon analizi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ile güvenirlik testi için iç tutarlılık katsayılarını hesaplayan Croanbach Alpha güvenirlik katsayıları tekniklerinden yararlanılmıştır. Girişimcilik ölçeğinin güvenirlik analizleri sonucu Cronbach Alpha güvenirlik katsayısı 0,987, Okul iklimi ölçeğinin Cronbach Alpha güvenirlik katsayısı ise 0,862 bulunmuştur. Araştırma sonuçlarına göre okul yöneticilerinin girişimcilik özellikleri ile okul iklimi arasında pozitif yönlü ve yüksek düzeyde anlamlı bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Okul Yönetimi, Okul Yöneticisi, Okul İklimi, Girişimcilik.

The aim of this study is to investigate the impact of school administrators' entrepreneurial characteristics on the school climate according to teachers' perceptions. In the study, the concept of entrepreneurship was examined in detail under headings such as school management, the duties and responsibilities of school administrators, the necessary characteristics of a school administrator, school climate, types of school climate, positive school climate, and entrepreneurial characteristics after examining a positive school climate and factors influencing school climate, entrepreneurial functions, entrepreneurial processes, and entrepreneurship education. Relational survey model, one of the quantitative research methods, was used in the study. Relational survey model, one of the quantitative research methods, was used in the study. The population of the study consisted of 2230 teachers working in pre-school, primary, secondary and high school levels of official schools affiliated to the Ministry of National Education in Sur and Çınar districts of Diyarbakır province and the sample consisted of 337 teachers who were determined using simple random sampling method in the 2023-2024 academic year. In the study, personal information form, "Entrepreneurship Scale" developed by Yılmaz and Sünbül (2009) and "School Climate Scale" developed by Canlı, Demirtaş and Özer (2018) were used. SPSS program was used to analyze the data obtained in the study. In the study, descriptive statistical methods such as arithmetic mean, standard deviation, percentages, independent sample t-test, Pearson Moments two-way correlation analysis, regression analysis, one-way analysis of variance (ANOVA) and Croanbach Alpha reliability coefficients which calculate internal consistency coefficients for reliability test were used. The Cronbach Alpha reliability coefficient of the entrepreneurship scale was found to be 0.987 and the Cronbach Alpha reliability coefficient of the school climate scale was found to be 0.862. According to the results of the study, it was determined that there is a positive and highly significant relationship between school administrators' entrepreneurial characteristics and school climate. Keywords: School Management, School Administrator, School Climate, Entrepreneurship.
The relationship between school administrators' entrepreneurial characteristics and school climate
Keywords: Eğitim ve Öğretim