Yapay Zekâ Kopyası (AI Cheating) ve Büyük Dil Modellerinin Çevrimiçi Sınavlarda Kullanımı - Demir, Mustafa (My University, 2024)
2020 yılında ortaya çıkan küresel salgın ve sonrasında klasik yaşam tarzı, çalışma hayatı ve eğitim süreçleri kökten değişmeye başlamıştır. Bu dönemde eğitim kurumları çoğunlukla uzaktan eğitime yönelmiş; eğitim süreci ile birlikte ölçme ve değerlendirme işlemleri uzaktan eğitim platformları yoluyla yapılmaya çalışılmıştır. Uzaktan eğitim ve online ölçme değerlendirme uygulamaları, pandeminin bitişi ile de devam etmiştir. Bu durum her ne kadar eğitmen ve öğrenciler açısından bazı kolaylıklar sağlasa da online sınavların geçerliliği ile ilgili soru işaretlerini beraberinde getirmiştir. Online sınavlarda yapay zekâ algoritmalarının kullanımına dair veriler, bu sınav modelinin geçerliliği ve güvenilirliğinin sorgulanmasına yol açmıştır. Yapay zekâ uygulamaları arasında, eğitim süreci ile en fazla ilinti kurulabilecek büyük dil modellerinin, çevrimiçi sınav sorularının cevaplanmasında kullanılabileceği tartışılmaya başlanmıştır. Çalışma bu bağlamda büyük dil modellerinin çoğunlukla çoktan seçmeli (test) olarak tasarlanan çevrimiçi sınavlardaki performansını ve günümüzde önemli bir sorun haline gelen yapay zekâ kopyasına (ai cheating) karşı alınabilecek önlemleri, araştırmaktadır. Bu amaçla daha önce çevrimiçi sınavlarda kullanılmış sorulardan bir set oluşturulmuş; sorular, büyük dil modellerine yöneltilmiş; bu modellerin yöneltilen soruları doğru/yanlış çözme potansiyeli, hangi tip soruların daha doğru yanıtlandığı sorularının cevabı aranmıştır. Ayrıca çalışmada yapay zekâ kopyası olarak adlandırılan uygulamalara karşı alınabilecek önlemler tartışılmaktadır.
Keywords: Yapay Zekâ; Uzaktan Eğitim; Büyük Dil Modelleri; Yapay Zekâ Kopyası