ARİSTOTELES VE NİZAMÜ'L-MÜLK'TE DEVLET FELSEFESİ - TUNCER, MAHİR (Fırat Üniveristesi, 2003)
Devlet felsefesi, felsefenin çok eski bir araştırma dalıdır. Devlet, belirli bir toprak parçası üzerinde ortak yasalara bağlı şekilde yaşayan insanların meydana getirdiği siyasi bir kurumdur. Aristoteles'e göre devletin yönetim biçimi değil, yöneticilerin iradesi önemlidir. Devlet yönetiminde bulunanlar halkın iyiliğini ve mutluluğunu düşünürlerse bu devlet iyi, kendi menfaatlerini ön plana alırlarsa kötüdür. Nizamü'l-Mülk ise, iktidarın nasıl elde edileceğini değil, elde edilmiş iktidarın nasıl kullanılacağını anlatır. Ona göre devlet başkanı, kudretini doğrudan doğruya Tanrıdan alır ve Tanrı adına hüküm sürer. Aristoteles ile Nizamü'l-Mülk'ün devlet felsefeleri arasında bazı ortak yönler gözükmekle beraber bir hayli farklı yönler de bulunmaktadır. Anahtar Kelimeler: Devlet, Devlet Felsefesi, Aristoteles, Politika, Nizamü'l-Mülk, Siyasetnâme. Keywords: State, State Philosophy, Aristoteles, Politica, Nizamu'l-Mulk, Siyasetname.

Philosophy of state is so old branch of investigation. State is a political institution in which people live in a determined territory and depend on some common laws.. According to Aristoteles; the important thing is administrators will not shape of state administration. If state thinks of happiness and goodness of its citizens, it is good; If it thinks its profits, it is bad. Aristoteles divides the shape of state administration into two. Nizamu'l-Mulk tells how to use the owned government not how to get government. According to him a president is people who directly take his power from the God and ruled them on the name of the God. As there are some similarities between Aristoteles and Nizamu'l-Mulk's state ideas there are lots of differences between them. Keywords: State, State Philosophy, Aristoteles, Politica, Nizamu'l-Mulk, Siyasetname.
State philosophy of Aristoteles and Nizamül-Mulk
Keywords: Felsefe; Philosophy