Yüksek-Sıcaklık Cu-Al-Fe-Co Şekil Hatırlamalı Alaşımının İzotermal Oksidasyon Davranışının İncelenmesi - Yildiz, Koksal (My University, 2016)
Bu çalışmada, yüksek-sıcaklık Cu-13Al-5Fe-2Co (ağırlıkça %) şekil hatırlamalı alaşımının 600-900 oC aralığındaki izotermal oksidasyon davranışı, termo-gravimetrik analiz yöntemi kullanılarak incelendi. Alaşımın izotermal olmayan termo-gravimetrik ölçüm, alaşımın çalışılan oksidasyon sıcaklıklarında parabolik oksidasyon karakteristiğine sahip olduğunu gösterdi. Yaklaşık 75 dakika süreyle oksijen atmosferinde 600, 700, 800 ve 900 oC'de izotermal olarak gerçekleştirilen oksidasyon ölçümlerinden alaşımın oksidasyon kinetikleri belirlendi. 600, 700, 800 ve 900 oC olan oksidasyon sıcaklıkları için alaşımın oksidasyon sabitleri (Kp) sırasıyla 3,5234x10-4, 1,9428x10-4, 6,77836x10-4 ve 7,5x10-3 mg2cm-4s-1 olarak hesaplandı. Diğer oksidasyon sıcaklıkları ile mukayese edildiğinde, hem kütle artış eğrilerinden hem de Kp değerlerinden, alaşımın 700 oC'de daha az oksitlendiği görüldü. Cu-Al-Fe-Co alaşımı için oksidasyon aktivasyon enerjisi 83,0657 kj/mol olarak hesaplandı. Oksitlendirilen numunelerin X-ışını desenlerinin termo-gravimetrik analizler ile uyumlu oldukları ve oksitlendirilen tüm numunelerinin aynı faz bileşenlerine (martensit+Al2O+Fe3O4) sahip oldukları tespit edildi.
Keywords: Malzeme Bilimleri; Özellik ve Test