YABANCI DİL OLARAK TÜRKÇE VE RUSÇA ÖĞRETİMİNDE KULLANILAN PROGRAM VE DERS KİTAPLARININ KARŞILAŞTIRILMASI - KARA, AYFER (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu tezin amacı, Yabancı dil olarak Türkçe ve Rusça öğretiminin karşılaştırılması çerçevesinde Türkçe ve Rusça dil kurslarında uygulanan öğretim programlarını, Türkçe/Rusça öğretiminin süresini ve Türkçe / Rusça öğretimini karşılaştırarak değerlendirmek ve elde edilen veriler ışığında önerilerde bulunarak yabancı dil olarak Türkçe öğretimine katkıda bulunmaktır. Türkiye'de yabancılara Türkçe öğretiminde farklı sorunlar yaşanmaktadır. Bu sorunlar hem program oluşturulmasında hem de ders kitapları düzeyinde çeşitlilik göstermektedir. Bu çalışmayla Rusya ve Türkiye'de hedef ülke dilinin öğretilmesinde her iki ülkenin programları ve ders kitapları karşılaştırılarak bazı eksiklikler ortaya konulmuştur. Türkiye'de Ankara TÖMER ve Gazi TÖMER'deki yabancılara Türkçe öğretimi programları, Rusya'da ise Nijegorodskiy Dobrolyubova Devlet Dilbilim Üniversitesi, Nijegorodskiy Lobaçevskiy Devlet Üniversitesi ve Nijegorodskiy Minin Devlet Pedagoji Üniversitesindeki yabancılara Türkçe ve Rusça dil öğretimi kurslarında uygulanan Türkçe / Rusça programları, (A2), Poehali 1 (A1), Poehali 2. 1 (A2), Poehali 2. 2 ( A2-B1) Doroga v Rossiyu I, II, III, Okno v Rossiyu I. II - Yeni Hitit I, II, III, Gazi TÖMER 1, 2, 3, 4, 5 ders kitapları araştırmanın dokümanlarını oluşturmaktadır. Araştırmada, Yabancılara Türkçe ve Rusça öğretiminde ders ve yardımcı ders kitaplarından ve kaynaklardan toplanan veriler, tasnif edilerek analiz edilmiştir. Bu çalışmada Rusya'nın tercih edilmesinin sebebi araştırmacının yabancılara dil öğretimi konusunda bu ülkede tecrübe sahibi olmasıdır. Araştırmacı uzun yıllar Ruslara Türkçe öğretmiş ve aynı zamanda Ruslara İngilizce öğretimi alanında yüksek lisans derslerine öğrenci olarak devam etmiştir. Sonuç olarak hem yabancı dil olarak Rusçanın hem de Türkçenin öğretilmesinde yararlanılan programlar ve ders kitaplarında her iki ülkenin kendine özgü yöntemler ve kuramlar uyguladığı görülmüştür. Türkiye ve Rusya'daki dil öğretim programlarının ve ders kitaplarının kendi içlerinde eksiklerinin olduğu gözlenmiş ve bu çerçevede önerilerde bulunulmuştur.

The aim of this thesis is to compare the teaching programs and textbooks of foreign students attending Turkish and Russian language courses within the framework of comparing Turkish and Russian teaching as a foreign language and length of teaching Turkish / Russian, and evaluating teaching courses, and making suggestions to contribute to Turkish teaching as a foreign language under light of the data obtained. There are different problems in foreign language teaching in Turkey. These problems are encountered both in designing programs and in writing textbooks. In this study, in order to teach the language of the target country in Russia and Turkey, the programs of both countries, and textbooks have been compared and some deficiencies have been put forward. TÖMER Turkish courses in Ankara University and Gazi University, the duration of teaching Turkish, and the Turkish teaching textbooks (Gazi Turkish for Foreigners 1, 2, 3, 4, 5; New Hitit Turkish for Foreigners 1, 2, 3 Russian courses in preparatory faculties of Russia / Nijniy Novgorod Labochevskiy State University, Minin State Pedagogy University, Dobrolyubov State Linguistic University; Doroga v Rossiyu 1, 2, 3; Okna v Rossiyu 1, 2; Poehali 1, 2,1, 2.2), the course and auxiliary textbooks and sources (collected data, sorted) in teaching Turkish and Russian to foreigners were analyzed through a deep analysis. In this study, Russia is preferred because the researcher has experience in teaching Turkish to foreigners in this country. The researcher has taught Turkish to Russians for many years and has also attended English courses that were taught to Russians. As a result, both Russian and Turkish are used to teach as a foreign language, and both state-specific methods and theories have been observed in textbooks. Language teaching programs and textbooks in Turkey and Russia have observed deficiencies and suggestions that have been made for better language teaching.
The comparison of language teaching implications in Turkey end Russia in the context of traching Turkish as a foreing language
Keywords: Eğitim ve Öğretim