BENİGN MEME DOKULARINDAN, İNVAZİV DUKTAL VE İNVAZİV LOBÜLER KARSİNOMLARIN AYRIMINDA MAGE-A11 İMMÜNREAKTİVİTESİNİN YERİ - KILIÇARSLAN, AHMET (Fırat Üniveristesi, 2014)
Meme kanseri kadınlarda en sık görülen malign tümördür ve kadınlarda görülen tüm kanserlerin %22'sini oluşturmaktadır. Mortalite riski %18 olup akciğer karsinomundan sonra ikinci sırada yer alır. Görüntüleme yöntemleri, sitolojik örneklemeler ve iğne biyopsi örnekleri radikal cerrahiler öncesinde fayda sağlamaktadır. Meme karsinomları farklı histopatolojik özelliklergösterirler. Bunun nedeni tümörün genetik özelliklerinde aranmaya başlanmış ve tümörlerde gen ekspresyon paternleri ile ilgili araştırmalar artmıştır.Melanom ilişkili antijen (MAGE) ailesi sitotoksik T lenfosit olarak tanımlanan bir dizi antijenden oluşur. MAGE–A11, malign melanom, meme ve akciğer kanseri gibi tümörlerde salınır. Biz de çalışmamızda normal meme dokusunda ve invaziv duktal ileinvaziv lobüler karsinomlarda MAGE–A11 salınımını araştırdık. Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı arşivinden, 50'şer adet normal meme dokusu, invaziv duktal karsinom ve invaziv lobüler karsinom olgusu olmak üzere toplam 150 olgu değerlendirmeye alındı. Örneklere immünohistokimyasal olarak MAGE–A11 uygulandı ve 50 normal meme dokusunun 33'ünde (%66), 50 invaziv duktal karsinomun 45'inde (%90) ve 50 invaziv lobüler karsinomun 35'inde (%70) pozitif boyanma bulundu. Normal meme dokusu ile malign lezyonlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmadı (p>0,05). Ancak İnvaziv duktal karsinomun, invaziv lobüler karsinoma oranla daha yüksek bir oranda MAGE–A11 ile boyandığı tespit edildi (p<0,05). Sonuç olarak; MAGE–A11 salınımı normal meme dokusu ile malign lezyonların ayrımında bir yarar sağlamamaktadır. Ancak Invaziv duktal karsinomda daha fazla salgılanan MAGE–A11'inİnvaziv lobüler karsinomdan ayrımında yarar sağlayabileceği kanısına varıldı.

Breast cancer is the most common cancer at women and about 22% of all cancers. Mortality rate is 18% and is the second most common cancer after lung cancer. Imaging technics, aspiration cytologies and core biopsies are usefull before radical surgeries and reduction surgery. Breast carcinomas show different histopathologic features. This reason has been investigated with genetic futures and studies about tumor gen expression patterns have been increased. The melanoma-associated antigen (MAGE) family consists of a number ofantigens recognized by cytotoxic T lymphocytes. MAGE–A11 is expressed in melanoma, breast and lung cancer. In this study we investigated MAGE–A11 expression in normal breast tissue, and invasive ductal and invasive lobular carcinomas. A total of 150 cases as 50 normal breast tissue, 50 invasive ductal and 50 invasive lobular carcinoma were randomisely selected from Fırat University Medical Faculty Pathology Department. MAGE–A11 was applied to the samples and MAGE–A11 expression was observed at 33 of normal 50 breast tissue (66%), 45 of 50 invasive ductal ( 90%) and 35 of 50 invasive lobular (70%) carcinomas. The difference between the normal breast tissue and carcinomas were not statistically significant (p>0,05). However, MAGE–A11 expression was higher at invasive ductal carcinom than invasive lobular carcinoma (p<0,05). As a result; MAGE–A11 does not provide any benefit at differantiating normal and malign breast tissues. However, it was concluded that it's high expression at invasive ductal carcinomas can be usefull at differantial diagnosis with invasive lobular carcinomas.
The value of MAGE-A11 at the differentiation of invasive ductal and invasive lobular carcinomas from benign breast lesions
Keywords: Patoloji