SEMBOLİK TÜKETİM EĞİLİMLERİNİN SOSYODEMOGRAFİK ÖZELLİKLER AÇISINDAN İNCELENMESİ: FIRAT ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA - YILDIRIM, ŞULE AKSOY (Fırat Üniveristesi, 2023)
Günümüzde yaşanan teknolojik gelişmelerle beraber ürün çeşitliliğinin artması, insanların gereksinimlerini farklılaştırmıştır. Tüketicilerin istekleri, arzuları, duyguları da gerçekleştirdiği satın alma davranışı üzerinde etkili olmuş ve tüketime yükledikleri anlamlarda böylelikle değişkenlik göstermiştir. Bu nedenle tüketim zorunlu ihtiyaçların karşılanması dışında sosyolojik ve psikolojik ihtiyaçların karşılanmasını da içermiş ve sembolik bir hale dönüşmüştür. İnsanlar sembolik tüketim sayesinde sosyal sınıfını belirleyerek kendini tanımlamaya çalışmıştır. Bu çalışmanın amacı; Fırat Üniversitesi öğrencilerinin sembolik tüketim eğilimlerinin bazı sosyodemografik değişkenlere göre incelenmesidir. Araştırmanın evreni Fırat Üniversitesi'nde okuyan öğrencilerden oluşmaktadır. Mevcut 37.361 öğrenci dikkate alındığında 0. 05 örneklem hatasında minimum örnek büyüklüğü 381 olarak hesaplanmıştır ve sembolik tüketim ölçeği ile kişisel bilgilerden elde edilen sonuçların analizinde SPSS 25. 0 Paket programı kullanılmıştır. Programda analiz edilen verilerin normal dağılım gösterdiği tespit edildiğinden parametrik testlerden bağımsız gruplar t- testi ile ANOVA testi %5 önem seviyesinde yapılmıştır. Anova testinde farklılık bulunan grupların homojen olup olmama durumlarına göre çoklu karşılaştırma yöntemlerinden Hochberg's GT2 ve Games-Howell analizleri yapılıp yorumlanmıştır. Araştırmada, katılımcıların sembolik tüketim eğilimlerinin cinsiyet, kardeş sayısı, gelir veya harçlık durumu ve bireysel harcama değişkenlerine göre anlamlı düzeyde farklılaştığı sonucuna ulaşılmıştır.

With the technological developments experienced today, the increase in product diversity has differentiated the needs of people. The wishes, desires and emotions of the consumers also had an impact on their purchasing behavior and thus changed the meanings they attributed to consumption. For this reason, consumption has also included the fulfillment of sociological and psychological needs, and has become symbolic. People have tried to define themselves by determining their social class through symbolic consumption. The aim of this study; The aim of this study is to examine the symbolic consumption tendencies of Fırat University students according to some sociodemographic variables. The universe of the research consists of students studying at Fırat University. Considering the 37,361 students present, the minimum sample size was calculated as 381 at 0.05 sampling error, and SPSS 25. 0 Package program was used in the analysis of the results obtained from the symbolic consumption scale and personal information. Since it was determined that the data analyzed in the program showed normal distribution, independent groups t-test from parametric tests and ANOVA test were performed at 5% significance level. Hochberg's GT2 and Games-Howell analyzes from multiple comparison methods were made and interpreted according to whether the groups with differences in the Anova test were homogeneous or not. In the study, it was concluded that the symbolic consumption tendencies of the participants differed significantly according to gender, number of siblings, income or
Examination of symbolic consumption trends in terms of soci?odemographic characteristics: A research on Firat University students
Keywords: Eğitim ve Öğretim