AISI 1010-BAKIR MALZEME ÇİFTİNİN SÜRTÜNME KAYNAK YÖNTEMİ İLE BİRLEŞTİRİLEBİLİRLİĞİ - AÇIK, MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 2015)
Farklı birleştirmeye sahip iki malzemenin geleneksel ergitme yöntemi ile birleştirilmesi oldukça güç ve problemdir. Bu problemler; yüksek viskozite, düşük akıcılık kontrolsüz katılaşma, istenmeyen reaksiyonlar ve düşük kaynak kabiliyetidir. Ayrıca metalik malzemelerin ergitme kaynak yöntemi ile birleştirilmesi durumunda, birleşme bölgesinde meydana gelen yapısal değişim işlem şartlarına bağlı olarak malzeme ve yerel geometrik etkilerin oluşturduğu süreksizlerde meydana gelen yüksek gerilmeler, kaynaklı bağlantıların hasar sürecinde, önemli rol oynamaktadır. Bu çalışmanın amacı; AISI 1010 çelik malzeme ile bakır malzeme çiftini farklı katı hal kaynak yöntemi olan sürtünme kaynak yöntemi ile birleştirilmektir. Bakır metali yumuşak, sağlam ve çekmeye elverişli bir metaldir. Ekonomiklik, uygun mekanik ve fiziksel özellikleri nedeni ile karbonlu çelik ve bakırın geniş kullanım alanları vardır. Bu alanlar; özellikle bakır ve demir esaslı malzeme çiftleri soğutma sistemlerinde istenmeyen ısınmalarından kaçınmak için boru bağlantılarında ve elektik deşarj makinelerinde elektrod olarak kullanılmaktadır. Sürtünme kaynak yöntemi ile birleştirilen kaynaklı numunelerin çekme deneyi ile birlikte mikro yapı incelemeleri yapılmış ve kaynaklı bağlantıların hasar süreci analiz edilmiştir. Deney sonuçları literatür ışığında değerlendirilerek üretim parametrelerinin bu iki malzeme çiftinin sürtünme kaynağı ile birleştirilebilirliği üzerine olan etkileri belirlenmiştir. Bu çalışmanın birinci bölümünde konuya giriş yapılmıştır. İkinci bölümde güncel çalışmanın literatürdeki yeri ve öneminden bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde sade karbonlu çelikten bahsedilmiştir. Dördüncü bölümde bakır hakkında genel bilgi verilmiştir. Beşinci bölümde katı hal kaynak yöntemleri anlatılmıştır. Altıncı bölümde sürtünme kaynağı anlatılmıştır. Yedinci bölümde tahribatlı ve tahribatsız muayene yöntemi anlatılmıştır. Sekizinci bölümde deneysel çalışma yapılmıştır. Dokuzuncu bölümde deneysel çalışma ve değerlendirme yapılmıştır. Onuncu bölümde genel sonuçlar ve öneri anlatılmıştır.

Uniting of the conventional melting methods of the two materials having a different compound is difficult and problematic. These problems; high viscosity, low fluidity, uncontrolled solidification, adverse reactions and low weldability. In addition, on condition of uniting with melting welding methods of the metallic materials, constitutional transformation occuring in the uniting area and depending on the process conditions higher stretches occuring in the transitories generated by material and locational geometric factors play important roles in the damage period of welded joints. The aim of this study, AISI 1010 steel material with copper material is combined with friction welding method one of the different method of solid state welding. Copper metal is soft, durable and convenient to pull a metal. Because of economics, suitable mechanical and physical characteristics have wide range of applications carbon steel and copper. These areas; especially copper and iron-based material is used as the electrode pairs in order to avoid unwanted heat pipe cooling system, and we discharge machine screen . Friction welding method with a micro structure made along with the combined tensile test of the welded samples and analyzed the damage process of welded joints. The experimental results of the production parameters evaluated in the literature the effects of the two materials was determined on in joining by friction welding of the pair . In the first section this study, it was made introduction to the subject. In the second section, the place and importance in the literature of the actual study were mentioned. In the third section, general information about low carbon steel were given. In the fourth section, general information about copper were given. In the fifth section, general information about solid-state welding methods were given. In the sixth section, general information about friction welding were given. In the seventh section, general information about destructive and non-destructive inspection method were given. In the eighth section, the information about experimental study were given. In the ninth section, the information about experimental study and evaluation were given. In the tenth section, the information about results, discusses and suggestions.
Weldability of AISI 1010-copper materials by using friction welding method
Keywords: Teknik Eğitim