KÖMÜRHAN KÖPRÜSÜ HARPUT’A BAKAR TÜRKÜSÜNÜN SÖZ VARLIĞI - İpek, Birol (Fırat University, 2022)
Fırat nehriyle ilgili birçok türkü yakılmıştır. Bunların içinde en çok bilineni okunanı, dinleneni ve ezberleneni “Şu Fırat’ın suyu Akar Serindir” türküsüdür. Birçok ünlü sanatçı tarafından seslendirilen türkü tüm yurtta büyük bir beğeniyle söylenmekte ve dinlenmektedir. Türküde, Fırat nehrine kapılıp ölen yeni gelin olmuş bir kızın hikâyesi ve bu ölümden dolayı duyulan acılar anlatılmaktadır. “Şu Fırat’ın Suyu Akar Serindir” türküsünde bir tarihî mekâna bağlı olarak ve insanın doğa ile yaşam mücadelesi konusu işlenmiştir. Türküler Anadolu insanının gerçek hikâyesidir. Türküler, İnsanın yaşadıklarını tarihten günümüze taşıyan dil yadigârlarıdır. Tarihi mekânlar zamanla değişse veya yok olsalar da onları canlı tutan günümüze taşıyan ve yaşatan türkülerdir. “Şu Fırat’ın Suyu Akar Serindir” türküsü yaşanmış bir olay üzerine yakılmış bir türküdür. Genç yaşta suya kapılıp ölen “taze gelin” in arkasında insanın, ölüm karşındaki çaresizliği anlatılmaktadır. Bir insanın eceliyle değil de suya kapılarak ölmesi çok trajik bir ölüm şeklidir. Ölümler tüm insanların ortak acılarıdır. İnsan içindeki derdini ve acısını bazen bir türkü yakarak ifade eder. Türküde geçen sözcükler tarih, mekân bağlamında incelenerek türkünün daha iyi anlaşılması amaçlanmıştır.