KEBAN BARAJ GÖLÜ'NDE YAŞAYAN ACANTHOBRAMA MARMİD HECKEL, 1843, CHONDROSTOMA REGİUM (HECKEL, 1843) VE CHALCALBURNUS MOSSULENSİS (HECKEL, 1843) BALIKLARINDA BÜYÜME VE KAN HÜCRELERİNDEKİ DEĞİŞİMLERİN İNCELENME - BAŞUSTA (GİRGİN), ASİYE (Fırat Üniveristesi, 2000)
DOKTORA TEZİ KEBAN BARAJ GÖLÜ'NDE YAŞAYAN ACANTHOBRAMA MARMID HECKEL, 1843, CHONDROSTOMA REGIUM (HECKEL, 1843) ve CHALCALBURNUS MOSSULENSIS (HECKEL,1843) BALIKLARINDA BÜYÜME ve KAN HÜCRELERİNDEKİ DEĞİŞİMLERİN İNCELENMESİ Asiye B AŞUSTA (GİRGİN) Fırat Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi 2000, Sayfa: 70 Bu çalışmada, Keban Baraj Gölü'nde yaşayan Acanthobrama marmid, Chondrostoma regium ve Chalcalburrtus mossulensis populasyonlanna ait 505 adet balık örneği Ocak 1997- Aralık 1998 tarihleri arasında aylık periyotlar halinde yakalanarak laboratuvara canlı olarak getirilmişlerdir. Balıkların kalplerinden kan alma işlemi yapılmadan önce stresden kurtulmaları sağlanmıştır. Her bir balıktan alman kan örneğinden, önce hematolojik analizler yapılmış daha sonra biyolojik özellikleri tespit edilmiştir. Balık örneklerinin yaş komposizyonu ve eşey dağılımı, yaş-böy, yaş-ağırlık, boy- ağırlık ilişkileri ve kondisyon faktörü (Ktl) saptanıp, tablo ve grafiklerle ifade edilmiştir. Alınan kan örneklerinden total eritrosit, total lökosit, total trombosit, hemoglobin miktarı, hematokrit değer, MCV, MCH, MCHC kan değerleri ve her bir kan örneğinden hazırlanan kan frotilerinden ise lökosit formülleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Anahtar Kelimeler: Acanthobrama marmid Heckel, 1843, Chondrostoma regium (Heckel, 1843), Chalcalburnus mossulensis (Heckel, 1843), yaş, uzunluk, ağırlık, ay, mevsim, hematolojik parametreler, biyolojik özellikler.

n ABSTRACT Ph. D. Thesis INVESTIGATION THE GROWTH AND CHANGES OF IN BLOOD CELLS ACANTHOBRAMA MARMID HECKEL, 1843, CHONDROSTOMA REGIUM (HECKEL, 1843) AND CHALCALBURNUS MOSSULENSIS (HECKEL,1843) FISHES LIVING IN KEBAN DAM LAKE Asiye BAŞUSTA (GİRGİN)...?,<<*£ Fırat University <&?'. Fisheries of Faculty 2000, Page: 70 In this study, five hundred and five Acanthobrama marmid Heckel, 1843, Chondrostoma regium (Heckel, 1843), Chalcalburnus mossulensis (Heckel, 1843), samples were caught monthly from defined stations and taken to the laboratory immediately plain region of Keban Dam Lake between January 1997-December 1998. Blood samples were taken from their heart after releasing from stress. After hamatologic analysis biological parameters identified. Total amount of erythrocytes, leucocytes, thromboses, hemoglobin and haematocrit and parameters of MCV, MCH, MCHC were investigated from blood samples. The formula of leucocyte was examined from blood preparat of each sample. Key Words: Acanthobrama marmid Heckel, 1843, Chondrostoma regium (Heckel, 1843), Chalcalburnus mossulensis (Heckel, 1843), age, length, weight, month, season, haematological parameters, biological parameters.
Investigation the growth and changes of in blood cells acanthobrama marmid Heckel, 1843, chondrostoma regium (Heckel, 1843), and chalcalburnus mossulensis (Heckel, 1843) fishes living in Keban dam lake
Keywords: Su Ürünleri; Aquatic Products