ELAZIĞ YÖRESİNDEKİ KAN DONÖRLERİNDE HEPATİT C VİRUSU (HCV) ARAŞTIRMASI - SEYREK, ADNAN (Fırat Üniveristesi, 1994)
HBVye ait labaratuvar testlerinin geliştirilmesini izleyen dönemlerde kan ve kan ürünleri transfüzyonlarından soma oluşan hepatitlerin (PTH) % 90- 95 inin başka virus ya da viruslarla olabileceği görüşü ağırlık kazanmıştır. Uzun yıllar HAV ve HBV etkenlerinin tespit edilemediği hepatitler non- A,non-B hepatiti (NANBH) adıyla anılmış, yoğun araştırmalardan soma 1988 yılında klonlama teknikleriyle genomik yapısı tanımlanan ve parenteral tipte non-A,non-B hepatitine neden olan virusa Hepatit C virusu (HCV) ismi verilmiştir. 1989 yılında virusa karşı oluşan antikorları tespit edebilen serolojik testler (1. jen ELİSA) geliştirilmiş, izleyen yıllarda bu testler daha da geliştirilerek duyarlılığı daha fazla arttırılmış olan II. ve III. Jenerasyon ELISA (1991) testleri ile doğrulama yöntemleri (RİBA, LİATEK) ve HCV RNA m direkt olarak gösterebilen PCR yöntemleri kullanım alanına girmiştir. HCV, küçük (yaklaşık 10 kb, 30-60 mm. büyüklüğünde) zarflı, pozitif tek sarmallı bir RNA virüsüdür. Genomik organizasyonu, hidropatisite profili ve diğer bazı özellikleri nedeniyle flaviviridae ailesi içinde değerlendirilmektedir. Günümüzde HCV'nin en azından 5 ayrı genomik varyantının bulunduğu bilinmektedir. Bu farklılıkların korunma ve tedavi açısından değişik sonuçlara yol açabileceği düşünülmektedir. HCV'nin post transfüzyonel hepatit, siroz, hepatocellüler karsinoma gelişmesinde önemli rol oynaması ve epidemiyolojik karakteri, bu virusla ilgili çalışmaların yoğunlaşmasına neden olmuştur. Biz bu çalışmamızda Il.jenerasyon ELISA (Abbott HCV EIA) test kitlerini kullanarak 400 kan donöründe anti-HCV antikor insidansını araştırık. Olguların %1 inde anti-HCV seropozitifliği saptadık. Elde edilen bulgular yurt içi ve yurt dışındaki araştırma sonuçlan ile karşılaştırılarak tartışıldı. Bu çalışmada elde edilen sonuçların diğer araştırma sonuçlarıyla uyum içinde oldukları gözlendi. HCVnin parenteral olarak bulaşması, özellikle kan ve kan ürünleriyle bulaşmanın yüksek düzeyde gerçekleşmesi kan donörlerinde HCV prevalansını tanımlamayı ve bulaşmanın önlenmesine dair tedbirlerin alınmasını zorunlu kılmaktadır. Bu tedbirler arasında; - Zorunlu olmadıkça kan transfüzyonu yapılmaması. - Gönüllü kan donörlerine ait bağışların tercih edilmesi. - Tüm kan merkezlerinde HCV testlerinin rutin olarak uygulanması sayılabilir.

After the development of laboratory testing methods for HBV, it became obvious that only 5-10% post-transfusional hepatitis are caused by HBV. The rest of PTH are probably induced by other virological agents. It has been customary to classify hepatitis cases from where Hepatitis A or hepatitis B viruses were not isolated, as non-A, non-B hepatıiis (NANBH). In 1988, a virus causing parenteral non-A, non-B hepatitis was characterized with molecular techniques and named as HCV. First generation EL1SA test designed to detect anti-HCV antibodies in sera were developed in 1989. Later first generation ELISAs were made more sensitive by including other viral proteins in assay system. ELISA results are confirmed with immunoblotting methods. In recent years reverse transcription polymerase chain reaction assays are utilized to demonstrate viral RNA in patients serum directly. HCV is a small (30-60 nm. 10 k.b) envelopped vims. Viral genom is a single stranded RNA molecule. HCV is considered in flaviviridea family since genomic organization and hydropathicity profile of the vims closely resemble to those in this family. The presence of 5 different serological subtypes in HCV are reported. HCV is an important aetiological agent for PTH, cirrhosis and hepatocellular carcinoma. These features have intensified investigations on this virus. In this study, anti-HCV antibodies in donated blood samples were investigated. For this puipose, 400 blood samples were tested with second generation anti-HCV ELISA. (Abbott HCV EIA) According to our results 1% of the samples have anti-HCV antibodies. The results of the study were in agrement with the other studies published. Since HCV is transmitted through blood and products,there are severed measures to be taken by the blood products in order to prevent HCV transmission. These measures are as follows. - Unless required blood transfusion should be omitted. - Blood from volunteer donors should be prefferred. - All the blood samples should be screened for HCV antibodies.
Keywords: Mikrobiyoloji; Microbiology