Postmodernizmin ilköğretim 6. ve 7. sınıf sosyal bilgiler öğretim programına yansımaları - Akpinar, Burhan; Çakmak, Zafer; Kara, Cıhan (My University, 2010)
Bu çalışmanın amacı, ilköğretim 6 ve 7. Sınıflar Sosyal Bilgiler Öğretim Programlarında (SBÖP) postmodernizmin yansımalarını belirlemektir. Nitel karakter arz eden bu betimsel çalışmada veriler, sözü geçen programlardan oluşan doküman incelemesi yoluyla elde edilmiştir. Bu şekilde ulaşılan bilgileri değerlendirmek için ilgili literatürden hareketle bir postmodern çerçeve belirlenmiş ve bu çerçevede analiz edilen bilgiler yorumlanarak bazı sonuçlara ulaşılmaya çalışılmıştır. Çalışmada ulaşılan bazı sonuçlar şu şekildedir: Postmodernizm, ilköğretim 6. ve 7. sınıflar SBÖP'na yapılandırmacılık şeklinde yansımıştır. Kısmi olarak gerçekleşen bu yansımalar, daha çok, genel amaçlar, kazanımlar ve etkinlikler üzerinde görülmektedir. Bu yansımalar, ağırlıklı olarak esneklik, görelilik, çoklu doğrular ile sorgulama kavramları çerçevesinde gerçekleşmiştir. Bununla birlikte programlarda önceki paradigmaların izleri de devam etmektedir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Bilim Felsefesi ve Tarihi