ETİBANK ELAZIĞ ŞARKKROMLARI FERROKROM CURUFUNDAKİ KAÇAK FERROKROMUN GERİ KAZANILMASINDA FİZİKSEL YÖNTEMLERİN UYGULANMASI - AYDIN, İLHAN (Fırat Üniveristesi, 1998)
Yüksek Lisans Tezi ETÎB ANK ELAZIĞ Ş ARKKROMLARI FERROKROM CURUFUNDAKİ KAÇAK FERROKROMUN GER İ KAZANILMASINDA FİZİKSEL YÖNTEMLERİN UYGULANMASI İlhan AYDIN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 1998, Sayfa: 37 Bu çalışmada Ferrokrom cürufunun karakterizasyon yapılarak, cüruf içindeki kaçak ferrokromun fiziksel yöntemlerle geri kazanılması amaçlanmıştır. Fabrika atık sahasından ideal bir örnekleme sonucu elde edilen numunelerin azaltılması ve ayrılmasında dörtleme yöntemi kullanılarak homojenlik sağlanmaya çalışıldı. Kırma ve öğütme sistemleri kullanılarak boyut küçültme ile elde edilen her bir fraksiyonun analizi standartlara uygun şekilde yapıldı. Her bir fraksiyonun minerolojik incelenmesi yapılarak % serbestleşme dereceleri tespit edildi. Cüruf içindeki FeCr'mun fiziksel yöntemlerle yapılan geri kazanılma işleminde en fazla zenginleştirme -3 mm'lik fraksiyonda oluşmuştur. Bu fraksiyonda krom tenörü %10.05 den %46.50'ye çıkmıştır. Verim %91.50 dır. Bu sonuçla Serbestlik derecesi bir birini oldukça doğrulamıştır. ANAHTAR KELİMELER: Cüruf, Zenginleştirme, Ferrokromun geri kazanılması.

Ill SUMMARY Masters Thesis AT THE ETIBANK EASTCHOROME FERROCHROME FACTORY METAL RECOVERY FROM SLAG WITH PHYSICAL METHOD İlhan AYDIN Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciencies Department of Chemistry 1988, Page: 37 In this study, the characterization of ferrochrome slag has been done and metal recovery from slag with physical method was purposed. Samples of slag from the waste heap which is near to the plant were taken according to known rules. Wasted slag was crushed, ground, sieved and seperated to the fractions. The analysis of the each fraction were carried out with standartd chemical methods. % Free Degrees was determined At the enricment of FeCr slag; enrichment operation took place maximum in -3mm fraction. Conseguently in this fraction %Cr increased from %10.05 to 46.50. Also we saw that our production efficiency is %91.50. By this results it is easy to see that %FD confirm each other. KEY WORDS: Slag, Enrichment, Recovery Ferrochrome.
At the Etibank Eastchorome factory metal recovery from slag vith physical method
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kimya; Chemistry