Cytogenetic investigation in couples with recurrent abortion and poor obstetric history - Önalan, Ebru Etem; Yüce, Hüseyin; Erol, Deniz; Derya, Şükriye Deveci; Çelik, Hüsnü; Elyas, Halit (My University, 2010)
AMAÇ: Tekrarlayan rekürren abortusun nedeni sıklıkla bilinmemektedir. Sitogenetik çalışmalar tekrarlayan düşük ve kötü obstetrik hikayeli çiftlerin değerlendirilmesinde önemli bir role sahiptir. GEREÇ VE YÖNTEM: Kromozomal anomalilerin ve polimorfik varyantların sıklığının belirlenmesi için, Türkiye’nin doğusunda 1998-2008 yılları arasında 2 veya daha fazla spontan abortus veya kötü obstetrik hikayeye sahip 470 çiftin G bantlamayla kromozom analizini yaptık. BULGULAR: Major kromozomal anomaliler ve polimorfik varyantlar sırasıyla %2.12 ve %2.34 oranında bulundu. Bir dişi has tada kompleks kromozomal yeniden düzenlenme tespit edildi. SONUÇLAR: Çalışmamız fetal anomali ve ölümün görüldüğü ailelerdeki kromozomal anomali oranının ilk veya ikinci trimester düşük hikayesi olan ailelere göre daha yüksek olduğunu göstermektedir. Gebeliğin istendiği durumlarda dengeli kromozomal taşıyıcı çiftlere prenatal tanı ve kompleks yeniden düzenlenmelere sahip ailelere in vitro fertilizasyon önerilmelidir.
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum