ARAP DİLİ İLE İLİŞKİSİ BAĞLAMINDA BEGAVÎ TEFSİRİNDE KIRAAT VECİHLERİ - Saylan, Nesrişah (My University, 2015)
V/XII. yüzyıl âlimlerinden olan Begavî tefsir alanında Me'âlimu't-Tenzîl adlı eseri telif etmiştir. Bu tefsir gerek içeriği gerekse kullandığı kaynaklar itibariyle dinî ilimler yönünden önemli bir eserdir. Begavî'nin kıraat-i aşereyi bir araya toplayan âlimlerden biri olarak tanınması, kıraate dair elKifâye fi'l-Kırâe adlı eseri telif etmesi gibi hususiyetler, tefsirinde kıraatlerin çok geniş bir şekilde yer almasını sağlamıştır. Bu makalede filolojik bağlamda Begavî'nin tefsirinde kullandığı kıraat vecihleri incelenecektir. Nitekim o, kıraatleri izah ederken onların Arap diliyle irtibatı temelinde kıraat-lehçe, kıraat-sarf ve kıraat-nahiv ilişkisine değinmiş ve yeri geldiğinde bu konularda açıklamalarda bulunmuştur.
Keywords: Din Bilimi