Akut immun trombositopenik purpurda uygulanan farklı tedavilerin etkinlik ve giderleri açısından karşılaştırılması - Doğan, Yaşar; Akarsu, Saadet; Yılmaz, Erdal; Turgut, Mehmet; Gürgöze, M. Kaya; Kılıç, Mehmet; Aygün, A. Denizmen (My University, 2003)
Amaç: Akut immun trombositopenik purpura (ITP) tedavisinde uygulanan oral mega doz metilprednisolon (OMDMP) ile intravenöz immunoglobulin (İVİG)'nin tedavi etkinliği ve giderleri yönünden sonuçlarının karşılaştırması. Gereç ve Yöntem: Akut ITP tanısı alan yaşları 3-16 yıl arasında değişen 39'u erkek, 35'i kız 74 vakadan 40'ma OMDMP, 28'ine İVİG ve 6 vakaya da OMDMP ile birlikte İVİG uygulandı. Tedavinin 48. saatinde ve 7. günün sonunda hastaların trombosit sayılarına bakıldı ve hastalar bir yıl süre ile izlendi. Bulgular: Tedavi başladıktan 48 saat sonra OMDMP alan grupta ortalama trombosit sayısı 13 3,0001 mm3, İVİG alan grupta ortalama trombosit sayısı 139,0001mm3 ve kombine tedavi alan grupta ise ortalama trombosit sayısı 129,000/mm3 saptandı. Tedaviden sonra OMDMP alanların ikisinde, sadece IVIG alanların ikisinde ve kombine tedavi alanların ise birinde olmak üzere beş hastada kronik ITP gelişti. Hastalara akut dönemde uygulanan tedavi gideri 1V1G alan grupta 20 dolar/kg iken, OMDMP alan grupta ise tedavi maliyeti 0.6 dolar/kg olarak hesaplandı. Sonuç: Tedavi gideri çok yüksek olan İVİG kullanımının akut ITP tedavisinde belirgin bir üstünlüğünün olmadığı ve tedavi verilmesi gerekli olan vakalarda OMDMP tedavisinin de yeterli düzeyde etkin olduğu gözlendi, ayrıca her iki ilacın birlikte kullanımının trombosit sayısını artırması bakımından ek katkı sağlamadığı saptandı.
Keywords: Çocuk; İmmünoglobulinler; Ergen; Purpura; trombositopenik; idiyopatik; Metilprednizolon