TAEKWONDOCULARIN VÜCUT FARKINDALIK DÜZEYLERİ VE SAĞLIKLI BESLENME TAKINTILARI - TÜRKOĞLU, FURKAN (Fırat Üniveristesi, 2023)
Bu çalışmada taekwondo sporcularının vücut farkındalığı ve sağlıklı beslenme takıntı durumlarının çeşitli değişkenlere göre değerlendirmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya büyükler ve gençler kategorisinde yarışan, 383 (erkek) 254 (kadın) olmak üzere toplam 637 sporcu katılmıştır. Bu sporculara konu kapsamında kişisel bilgi formu,Vücut Farkındalık ve Orto-15 ölçekleri uygulanmıştır. İstatistik analizler SPSS programında ve anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak değerlendirilmiştir. Bu çalışmada katılımcıların cinsiyet, medeni durum, fiziksel görünüm memnuniyeti, yaş ve eğitim düzeyi değişkenleri incelendiğinde vücut farkındalığında anlamlı farklılık görülürken ( p<0,05) milli sporcu, spor yapma yılı ve millik düzeyi değişkenlerinde vücut farkındalığında anlamlı farklılık görülmemektedir (p>0,05). Katılımcıların cinsiyet, milli sporcu, fiziksel görünüm memnuniyeti ve millik düzeyi değişkenleri incelendiğinde sağlıklı beslenme takıntısında anlamlı farklılık görülürken (p<0,05) medeni durum, yaş, eğitim düzeyi ve spor yapma yılı değişkenlerinde anlamlı farklılık görülmemektedir (p>0,05). Sonuç olarak, taekwondocuların vücut farkındalık düzeylerinin yüksek olduğu ve ON (sağlıklı beslenme takıntısı) durumlarının ise normal yeme davranışına sahip olduğu görülmüştür. Anahtar Sözcükler: Taekwondo, Spor, Vücut Farkındalığı, Sağlıklı Beslenme Takıntısı

In this study, it was aimed to evaluate the body awareness and healthy eating obsession status of taekwondo athletes according to various variables. A total of 637 athletes, 383 (male) and 254 (female) competing in the senior and junior categories participated in the study. Personal information form, Body Awareness, and Ortho-15 scales were applied to these athletes. Statistical analyses were performed in the SPSS program and the significance level was evaluated as p<0.05. In this study, when the gender, marital status, physical appearance satisfaction, age, and education level variables of the participants were examined, there was a significant difference in body awareness (p<0.05), while there was no significant difference in body awareness in the variables of national athlete, years of doing sports and nationality level (p>0.05). When the gender, national athlete, physical appearance satisfaction, and nationality level variables of the participants were examined, there was a significant difference in healthy eating obsession (p<0.05), while there was no significant difference in marital status, age, education level and years of doing sports (p>0.05). As a result, it can be said that taekwondo athletes have high body awareness levels, and in terms of their orthorexia nervosa (healthy eating obsession) status, they have normal eating behavior. Keywords: Taekwondo, Sports, Body Awareness, Healthy Eating Obsession
Taekwondo's body awareness levels and healthy nutrition observations
Keywords: Spor