Covid-19 pandemisinin 112 acil sağlik hizmetleri personellerinin psikolojik durumuna etkisi - Bulut, Aliye; Atıcı, Erhan (Dünya Kongre [EN], 2022)
Giriş ve Amaç: Bu çalışmanın amacı, devam eden Covid-19 pandemisinin acil sağlık hizmetleri çalışanlarının ruh sağlığı üzerine etkilerinin incelenmesinin yanı sıra bu etkilerle ilişkili olan risk etkenleri ve koruyucu etkenlerin belirlenmesidir. Metot: Araştırma, tanımlayıcı ve kesitsel bir çalışma olarak planlanmıştır. Araştırmanın evrenini, Elazığ 112 Acil Sağlık Hizmetlerinde görev yapan toplam 295 personel oluşturmuştur. Çalışmanın verilerinin toplanmasında araştırmacılar tarafından literatür taranarak hazırlanan, çalışanların sosyo-demografik verilerinin sorgulandığı soru formu ve Depresyon Anksiyete Stress-21(DASS-21) ölçeği ile veriler toplanmıştır. Bulgular: Katılımcıların cinsiyete göre dağılımı incelendiğinde; kadınların oranı %64,1, erkeklerin oranı %35,9’dur. Katılımcıların %34,6’sı bekâr, %65,4’ü ise evlidir. Acil sağlık hizmetleri çalışanları üzerinde yapılan bu çalışmada; her üç acil sağlık hizmetleri çalışanından biri Covid-19 salgını ile ilişkili farklı seviyelerde depresyon, anksiyete ve strese sahiptir. Sonuç: Pandemi döneminde aktif rol oynayan acil sağlık hizmetleri çalışanlarının psikolojik durumlarının ve ruh sağlıklarının korunması, sağlık sisteminin işleyişi açısından oldukça önemlidir. Sağlık çalışanları ruh sağlığının korunması konusunda bilgilendirilmeli ve yeterli destek sağlanmalıdır.

Introduction and Objectives: The aim of this study is to examine the effects of the ongoing Covid-19 pandemic on the mental health of emergency health services personnel, as well as to determine the risk factors and protective factors associated with these effects. Methods: The research was planned as a descriptive and cross-sectional study. The population of the research consisted of 295 personnel working in Elazığ 112 Emergency Health Services. In the process of data collection, the data was collected with a questionnaire prepared by the researchers by scanning the literature, questioning the socio-demographic data of the participants and the Depression Anxiety Stress Scale-21(DASS-21). Results: When the distribution of the participants by gender is analyzed, the rate of women is 64.1% and the rate of men is 35.9%. 34.6% of the participants are single and 65.4% of them are married. In the present study on emergency health services personnel, one out of every three emergency health services personnel has different levels of depression, anxiety, and stress associated with the Covid-19 pandemic. Conclusion: The protection of the psychological state and mental health of emergency health services personnel who play an active role during the pandemic period is very important for the functioning of the health system. Health services personnel should be informed about the protection of mental health, and adequate support should be provided.
The effect of the covid-19 pandemic on the psychological status of 112 emergency health services personnel
Keywords: Health Care Administration; Sağlık Kurumları Yönetimi