4-METOKSİFENASİL METAKRİLAT'IN SERBEST RADİKAL POLİMERİZASYONU, ATOM TRANSFER RADİKAL POLİMERİZASYONU (ATRP) VE TERMAL DAVRANIŞI - ÇELİK, TANER (Fırat Üniveristesi, 2011)
Bu çalışmada, önce 4-metoksifenasil metakrilat monomeri ile 4-(klorometil)-2-okso-2H-kromen-7-il kloroasetat bileşiklerinin sentezi gerçekleştirildi. 4-Metoksifenasil metakrilat monomeri ATRP metoduyla zincirin her iki ucu laktonlu olan poli(4-metoksifenasil metakrilat) sentezlendi. Diğer taraftan aynı monomer serbest radikal polimerizasyon metoduyla da polimerleştirildi. Bu bağlamda, hem ATRP hem de serbest radikal polimezirasyon metoduyla hazırlanan poli(4-metoksifenasil metakrilat)'ın bozunması üzerine lakton gruplarının etkisi araştırıldı. Son olarak polimerin termal degradasyonu tartışıldı. Ürün belirleme çalışmaları gerçekleştirildi ve bozunma mekanizmaları önerildi. Yapı karakterizasyonunda ağırlıklı olarak FT-IR, GC-MS, 1H ve 13C-NMR teknikleri kullanıldı. Polimerlerin termal davranışları karşılaştırmalı olarak DSC ve TGA ile ölçüldü ve sonuçlar birbirleriyle karşılaştırıldı. Ortalama molekül ağırlıkları ve polidispersiteleri GPC ile ölçüldü.

In this study firstly, the synthesis of 4-methoxy phenacyl methacrylate and 4-(choloromethy)-2-oxo-2H-cromen-7-il was carried out. Then with ATRP method Lakton ended poly(4-methoxy phenacy methacrylate) was synthesized by using 4-methoxy phenacyl methacrylate monomer. On the other hand the same monomer was polymerized by radical polymerization method too. In this context poly(4-methoxy phenacyl methacrylate) was prepared by ATRP and free radical polymerization methods and its lakton ended group?s effect on polymer degradation was studied. Finally thermal degradation of polymer was discussed. Product determination studies were carried out and degradation mechanisms were proposed. FT-IR, GC-MS, 1H and 13C-NMR techniques were used for structure characterization of polymer. The thermal behaviors of polymer was relatively investigated by DSC and TGA, and the results were compared with each other. The average molecular weights and polydispersities were measured by GPC technique.
Atom transfer radical polymerization, free radical polimerization and thermal behaviour of poly(4-methoxy phenacy methacrylate)
Keywords: Kimya