AA2014 ALÜMİNYUM ALAŞIMININ MİKRO YAPISININ İNCELENMESİ - GÜNGÖREN, MUZAFFER (Fırat Üniveristesi, 2015)
Bu tezde, vakumlu eritme fırınında 800 oC'de eritilen ve Bridgman tipi kontrollü doğrusal katılaştırma fırınında büyütülen AA2014 alüminyum alaşımının mikroyapısı elektron mikroskopi teknikleri ile incelendi. Taramalı elektron mikroskobu (SEM) görüntülerinden, numunelerde tane küçülmesi gözlenmiştir. Fırın içerisinde mevcut olan oksijenden dolayı tane sınırlarında oksitlenmelerin olduğu görülmüştür. Yüksek sıcaklığın etkisiyle termodinamik durumlarını kaybetmelerinden dolayı tane sınırlarının bazı bölgelerinde birleşme yetersizlikleri görülmüştür. Anahtar Kelimeler: AA2014 Alüminyum Alaşımı, Mikroyapı, Elektron mikroskopisi.

In this thesis, the microstructure of the AA2014 aluminum alloy grown in a Bridgman type directional solidification vacuum furnace at 800 oC was investigated by electron microscopy techniques. When scanning electron microscope (SEM) images were investigated, it was observed that there is a decrease in grain size. Oxidations in grain boundaries due to the presence of oxygen in the furnace were seen. In some areas of the grain boundaries, lack of unification due to the losing their thermodynamic state at the high temperatures was observed. Keywords: AA2014 Aluminum alloy, Microstructure, Electron microscopy.
Investigation of the microstructure of AA2014 aluminum alloy
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği