Lepistes (Poecilia reticulata Peters, 1895) ve Kılıçkuyruk (Xiphophorus helleri Heckel, 1848) rasyonlarına Vitamin E (Alfa Tokoferol Asetat) katkısının döl verimine etkisi - Koprucu, Kenan; Şeker, Engin (My University, 2003)
Bu çalışmada, Lepistes (Poecilia reticulata ) ve Kılıçkuyruk (Xiphophorus helleri) rasyonlarına vitamin E katkısının döl verimine etkisi araştırıldı. Bu amaçla, Lepistes ve Kılıçkuyruk için %30 ham protein içeren bir kontrol rasyonu hazırlandı. Kontrol rasyonuna 50, 100, 150, 300 mg/kg vitamin E ilave edilerek sırasıyla; 1, 2, 3 ve 4 nolu deneme rasyonları oluşturuldu. Anaç balıklara canlı ağırlıklarının %1,5’i oranında hesaplanan yem miktarı, 25±1 oC su sıcaklığında, günde üç öğün halinde 30 gün süreyle verildi. Bu denemeler üç tekrar olarak yapıldı. Her bir deneme için 18 dişi ve 6 erkek balık kullanıldı. Lepistes’e ait kontrol, 1, 2, 3 ve 4 nolu gruplardan elde edilen ortalama yavru sayısı sırasıyla 36, 44, 48, 49 ve 48’dir. Aynı şekilde, Kılıçkuyruk için bu gruplardan elde edilen ortalama yavru sayısı sırasıyla 39, 48, 51, 52 ve 52’dir. Hem Lepistes hem de Kılıçkuyruk’a ait kontrol ve deneme gruplarının ortalama yavru sayıları arasındaki farklılıkların önemli olduğu tespit edildi (p<0,05). Fakat, hem Lepistes hem de Kılıçkuyruk’a ait 1, 2, 3 ve 4 nolu deneme gruplarının ortalama yavru sayıları arasındaki farklılıklar önemsiz bulundu (p>0,05). Bu çalışmanın sonucunda, rasyondaki vitamin E miktarının artmasının Lepistes ve Kılıçkuyruk’un döl veriminde artışa neden olduğu bulundu. Her iki balık türünde de en iyi sonuç 150 mg/kg vitamin E ilave edilen 3 nolu rasyondan sağlandı.
Keywords: E vitamini; diyet; döllenme gücü; yem zenginleştiriciler; lepistes; yem katkı maddeleri; rasyon; yavru sayısı; Poecilia reticulata; balık beslenmesi; Xiphophorus helleri; kılıçkuyruk