EFÜZYONLU OTİTİS MEDİANIN ETİYOLOJİİSİNDE ALERJİNİN YERİ; İMMUN SİSTEM VE SİTOKİNLER - KELEŞ, EROL (Fırat Üniveristesi, 2002)
Efüzyonlu otitis media çocukluk çağı işitme kayıplarının önemli sebeplerinden biridir. Ancak etiyopatogenezi hala tam olarak açıklanamamıştır. Bu amaçla Eylül 1999-Haziran 2001 tarihleri arasında kliniğimizde efüzyonlu otitis media tanısıyla miringotomi yapılan 59 hastanın 78 kulağı ve serum örnekleri çalışmaya alındı. Aynı yaş grubunda ve aynı bölgede yaşayan, aynı sosyoekonomik göstergelere sahip olan ve klinik olarak sağlıklı kabul edilen gönüllü 26 çocuğun serum örneği ise kontrol grubu olarak alındı. Yapılan çalışmalar, T hücrelerinin bir alt grubunun Thl ve Th2 olarak geliştiğini ve bu hücre grupları arasındaki dengenin hücresel ve sıvısal immün yanıtta belirleyici olduğunu ortaya koymuştur. Th kutuplaşması olarak adlandırılan bu olgu, günümüzde pek çok hastalığın etiyopatogenezinin aydınlatılmasına yardımcı olmuş ve bu kutuplaşmanın tedavilerle yönlendirilmesi, yeni tedavi protokollerini gündeme getirmiştir. Th kutuplaşmasında Th 2 hücreleri IL-4, IL-6 ve İL- 13 ile IgE sentezini arttırarak alerjide stimulator, Th 1 hücreleri ise IFN-y ve IL-2 ile inhibitor rol oynamaktadır. Bu çalışmada, hasta grubu serum örneklerinde IFN-y kontrol grubuna göre istatiksel olarak düşük, IL-4 ve IgE ise kontrol grubuna göre istatiksel olarak yüksek tespit edildi (p<0.05). Hasta serum örneklerinde IL-4 ve IgE arasında pozitif korelasyon saptandı (p<0.01). IFN- y - IgE arasında ve IL-4 - IFN- y arasında ise negatif korelasyon gözlendi. Fakat bu korelasyon istatiksel olarak anlamlı değildi (p>0.05). Orta kulak efüzyon örneklerinde IL-4 - IFN- y, IFN- y - IgE arasında negatif, IL-4 - IgE arasında ise pozitif korelasyon saptandı. Bu korelasyonlar istatiksel olarak anlamlı değildi (p>0.05). Sonuç olarak; Th kutuplaşması efüzyonlu otitis medianın etiyopatogenezinde alerjinin rolünü ve önemini ortaya koymaktadır. Bu durum da efüzyonlu otitis medianın tedavisinde yeni tedavi protokollerinin gerekliliğini ortaya koymaktadır. Bu amaçla dahageniş serilerle yapılacak çalışmalara ihtiyaç olduğu düşüncesindeyiz.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kulak Burun ve Boğaz; Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)