AKUT PULMONER TROMBOEMBOLİ'Lİ OLGULARDA MİDREGİONAL PROADRENOMEDULLİN (MR-PROADP) VE MİD-REGİONAL PRO-ATRİAL NATRİURETİC PEPTİD (MR-PROANP) DÜZEYLERİ - ÖNER, ÖNSEL (Fırat Üniveristesi, 2018)
Pulmoner embolizm, hemostatik dengenin bozulduğu, morbidite ve mortalitesi yüksek olan bir hastalıktır. Bu hastalıkta erken tanı ve prognostik süreçle ilgili yeni belirteçlere ihtiyaç vardır. Bizim çalışmamızda yeni kardiyak belirteçlerden olan Midregional Proadrenomedullin (MR-proADM) ve Midregional Proatrial Natriüretik Peptid'in (MR-proANP) akut Pulmoner Emboli'li (PE) olgularda düzeylerinin belirlenmesi, ayrıca bu parametreler ile hastalığın şiddeti, risk sınıflandırması ve 1 ile 3 aylık mortalite arasındaki ilişkinin saptanması amaçlanmıştır. Çalışmaya multidedektör pulmoner BT-anjiografi ve/veya ventilasyon/ perfüzyon sintigrafisi (V/Q) ile tanısı konulan 82 PE'lili olgu ve 50 sağlıklı kontrol olgu dahil edildi. Pulmoner Embolili olguların demografik verileri, fizik muayene bulguları kaydedildi ve tedavi başlamadan önce ater kan gazı örneği (AKG), MR-proADM ve MR-proANP için kan örnekleri alındı; plazma D-dimer, troponin I (TnI) ve serum brain natriüretic peptide (BNP) değerleri kaydedildi. Akut PE'nin şiddeti Avrupa Kardiyoloji Derneği PE Kılavuzu'nda belirtildiği üzere sistemik sistolik kan basıncı, başlangıç ekokardiyografik değerlendirme sağ ventrikül disfonksiyonu (SVD) bulguları ve plazma TnI ve BNP düzeylerine göre saptandı. Bu ilk ölçümlerden sonra PE'li olgular hastanede yattıkları süre içerisinde 1. ve 3. ayın sonlarında tüm sebepli ve PE ile ilişkili mortalite açısından değerlendirildi. Çalışmaya 82 akut PE'li olgu [40'ı (%48) erkek ve 42'si (%51. 2) kadın, yaş ortalaması 64. 96±17. 24] ve 50 sağlıklı kontrol olgu [23'ü (%46) erkek, 27'si (%54) kadın, yaş ortalaması 66. 16±14. 06] alındı. Akut PE hastalarında ortalama serum MR-proANP ve MR-proADM düzeyleri kontrol grubu ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak daha yüksek olduğu saptandı (p<0.001, p<0.01 sırasıyla). Ayrıca yüksek klinik riskli olgularda ortalama serum MR-proANP ve MR-proADM düzeyleri düşük klinik riskli olgulara göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek olarak bulundu. sPESI yüksek riskli olgularda düşük riskli olgulara göre hastane mortalite oranı yüksek olmasına rağmen istatistiksel fark saptanmadı. Ayrıca sPESI (Simplified Pulmonary Embolism Severity Index) yüksek ve düşük riskli olgular arasında 1. ay, 3. ay ve 3 aylık toplam mortalite oranları açısından istatistiksel olarak fark saptanmadı. MR-proANP?123.30 pmol/L olan olgularda hastane mortalite oranının, MR-proADM ?152. 2 pg/mL olan olgularda da toplam mortalite oranının istatistiksel olarak anlamlı arttığı saptandı. Sonuç olarak PE hastalarında yüksek riskli olguların belirlenmesi ve mortalitesinin öngörülmesinde MR-proANP ve MR-proADM'nin önemli bir biyokimyasal belirteç olabileceğini ve bu görüşümüzün geniş kapsamlı çalışmalarla desteklenmesi gerektiği düşünülür. Anahtar Kelimeler: Pulmoner embolizm, Midregional Proadrenomedullin (MR-proADM) ve Midregional Proatrial Natriüretik Peptid, mortalite.

Pulmonary embolism is a disease with impaired hemostatic balance and high morbidity and mortality rate. In this disease, there is a necessity for new markers about diagnostic and prognostic processes. In our study, it is aimed to determine levels of cardiac markers MR-proADM and MR-proANP at acute cases with PE, also to determine relationship between this parameters and severity of disease, risk classification and to determine relationship between 1-3 month mortality. 82 pulmonary embolism patients diagnosed with multidetector pulmonary BT – angiography and/or ventilation perfusion scintigraphy (V/Q) included in the study with a control group consists of from 50 healthy participants. Demographic informations and physical examination findings were recorded and ather blood gas sample and for MR-proADM and MR-proANP blood samples were taken; plasma D-dimer, troponin I (TnI) and serum brain natriuretic peptide (BNP) values recorded. Severity of acute PE was determined according to systolic blood pressure, findings of initial echocardiographic evaluation right ventricular dysfunction (RVD) and plasma TnI and BNP levels as stated in the guidebook of European Society of Cardiology. After these initial measurements, cases with PE were assessed in terms of all causative and PE related mortalities during hospitality. 82 acute cases with PE [40 male (48.8 %) and 42 female (51.2 %) with an average age of 64.96 ± 17.24] and healthy control group consists of 50 participants [23 male (46 %) and 27 female (54 %) with an average age of 66.16 ± 14.06] included in the study. The mean serum MR-proANP and MR-proADM levels in acute PE patients were found to be statistically higher than the control group (p<0.001, p<0.1; respectively). Also, mean serum MR-proANP and MR-proADM levels were found statistically significantly higher in patients under high clinical risk than patients under low clinical risk. Any statistical difference did not determined in high-risk cases of sPESI when compared with low-risk cases although hospital mortality rates have been higher. It was determined that the hospital mortality rate in cases with MR-proANP ? 123.30 pmol/L and the total mortality rate in cases with MR-proANP ? 123.30 pmol/L showed a statistically significant increase. In conclusion, this study shows MR-proANP and MR-proADM could be an important biochemical marker for determining high risk cases and predicting the mortality of PE patients and we think these results should be supported by further and extensive studies. Key words: Pulmonary embolism, Midregional Proadrenomedullin (MR-proADM) ve Midregional Proatrial Natriüretik Peptid, mortality.
Midregional proadrenomedullin (mr-PROADP) and midregional pro-atrial natriuretic peptid (MR-proanp) levels in cases with acute pulmonary tromboembolism
Keywords: Göğüs Hastalıkları