Use of Bosentan, Theophylline and Vardenafil in Treatment of Priapism - Unus, İhsan; Karakeci, Ahmet; Ozan, Tunç; Firdolas, Fatih; Orhan, İrfan (My University, 2016)
Amaç: Endotelin reseptör blokeri olan Bosentan, Ade- nozin reseptör blokeri olan Teofilin ve non selektif Fos- fodiesteraz 5 enzimi inhibitörü olan Vardenafilin iskemikPriapizm oluşturulmuş rat modelinde terapötik etkinliğininaraştırılması hedeflendi.Yöntemler: Randomize olarak 24 Sprague-Dawley ratkontrol grubu, Vardenafil grubu, Bosentan grubu ve Te- ofilin grubu olmak üzere 4 eşit gruba dağıtıldı. Ereksiyonher grupta vakum konstriksiyon metodu ile sağlandı vepriapizm sağlanması için 4 saat sürdürüldü. Daha sonraher gruptaki 6 rata Servikal dislokasyon yöntemi ile de- kapitasyon uygulandı. Kavernöz dokular ayrıldı ve organbanyosuna bırakıldı. Doku örnekleri 0,5-0,2 cm. şeritlerşeklinde ısı çeperli, çift duvarlı içinde 37°C krebs çözeltisibulunan ve devamlı 95% O2ve 5% CO2ile gazlandırılanorgan banyolarına istirahat gerimi 1000 mg. olacak şekil- de asıldılar. Kontrol grubu dışında kalan grupların 1 saat- lik kasılma kayıtları alındıktan sonra grubuna göre artandozlarda Bosentan, Teofilin ve Vardenafil uygulandı veşeritlerdeki ilaç ve doz bağımlı kontraksiyon değişikliklerigözlendi. Bulgular: Bu çalışmada Bosentanın priapizm oluşturul- muş Kavernöz doku kasılmalarında frekans ve amplitüd- leri istatiksel olarak anlamlı şekilde arttırıp Teofilinin iseyine anlamlı bir şekilde azalttığı gözlendi. Vardenafilin isefrekans ve amplitüd üzerinde herhangi bir etkisi gözlen- medi.Sonuç: Priapizm ile indüklenmiş apoptozisin Bosentan ileinhibe edilmesi erektil
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Patoloji