İŞİTEN VE İŞİTME ENGELLİ FUTBOLCULARDA OLUMSUZ DEĞERLENDİRİLME KORKUSUNUN ANNE BABA TUTUMLARI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ - KARADEMİR, TAMER (Fırat Üniveristesi, 2011)
Bireylerin doğumundan itibaren ilk iletişim kurdukları anne ve babalarının tutum ve davranışları çocuğun ileriki yıllarda ortaya koyacağı davranış ve tutumlarına şekil verebilmektedir. Anne-baba ile çocuk arasında yaşanan iletişim biçimi, çocuğun duygusal gelişimini etkileyen en önemli faktörlerden biridir.Bu çalışmanın amacı da, işiten ve işitme engelli futbolcuların anne ve baba tutumlarını bireylerin algıladığı biçimiyle inceleyerek, olumsuz değerlendirilmekten korkma düzeyleri arasındaki ilişkiyi değerlendirerek, işiten ve işitme engelli futbolcular arasında karşılaştırma yapmaktır.Bu amaçla evreni temsil eden büyüklüğe uygun olarak, 380 işiten ve 124 işitme engelli olmak üzere toplam 504 futbolcu araştırmanın örneklemini oluşturmuştur.Araştırma için gerekli verileri toplamada, kişisel bilgi formu, Anne Tutum Ölçeği, Baba Tutum ölçeği ve Olumsuz Değerlendirilmekten Korkma Ölçeği olmak üzere dört tür araç kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler, SPSS programı kullanılarak çözümlenmiştir.Araştırmaya katılan işiten futbolcuların, anne baba tutum algılamaları ve olumsuz değerlendirilmekten korkma düzeyleri arasında; Spor yaşı, anne baba eğitim durumu, anne mesleği değişkenlerinde puan ortalamaları arasında fark olsa da istatistiksel olarak anlamlı fark oluşturmadığı (p>0.05), Kardeş sayısı değişkenine göre; anne reddetme, anne baba evlilik durumu değişkeninde; anne aşırı korumacılık ve baba reddetme boyutları, ailede engelli var mı değişkeninde; olumsuz değerlendirilmekten korkma düzeyleri arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu tespit edilmiştir (p<0.05).Araştırmaya katılan işitme engelli futbolcuların, anne baba tutum algılamaları ve olumsuz değerlendirilmekten korkma düzeyleri arasında; Eğitim durumu, spor yaşı, anne baba eğitim durumu, anne baba evlilik durumu, ailedeki engelli kişi, işaret dili bilme değişkenlerinin puan ortalamaları arasında fark olmasına rağmen bunun istatistiksel olarak anlamlı olmadığı (p>0.05), kardeş sayısı değişkeninde; anne reddetme algısı, baba duygusal sıcaklık algısı ve olumsuz değerlendirilmekten korkma düzeyleri arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu tespit edilmiştir (p<0.05).Sonuç olarak işiten ve işitme engelli futbolcuların anne baba tutum algılamalarında fark olduğu bunun da kendi anne babalarının işitme engelini kabullenip kabullenmedikleri ile ilgili olduğu fakat sosyal kaygı düzeylerinde fark olmadığı, bunda etkili olan faktörün her iki grubun sosyal yönlerinin spor ile iyileşme gösterdiği ve işitme engelli bireylerin kendi durumları hakkındaki değerlendirmelerini işiten bireylerle değil, kendi içinde yaşadıkları topluluğun bireylerine göre kıyas yapmalarından kaynaklandığı sonucuna ulaşılmıştır.

Attitudes and behaviors of parents with whom individuals firstly establish communication as from their births may shape the behaviors and attitudes to be displayed by children in the coming years. Form of communication between parents and the child is one of the most important factors influencing emotional development of the child.The purpose of this study is to make a comparison between normally hearing football players and hearing impaired football players by examining attitudes of parents of normally hearing football players and hearing impaired football players as perceived by the individuals and by evaluating the relationship between their fear of negative evaluation levels.To this end, sample of the study contains a total of 504 football players, 380 of whom hear normally and 124 of whom are hearing impaired, in accordance with the size representing the universe.Personal information form, Mother Attitude Scale, Father Attitude Scale and Fear of Negative Evaluation Scale were used for data collection in the present study. Data obtained in the study were analyzed via SPSS program.It was found out that there was no significant relationship between parental attitude perceptions and fear of negative evaluation levels of normally hearing football players participating in the study although there is a difference between mean scores of them in the variables of training age, educational status of parents and profession of the mother (p>0.05), but the difference between fear of negative evaluation levels is statistically significant in the variable of the number of siblings; variables of maternal rejection, marriage status of parents; dimensions of maternal over-protectiveness and paternal rejection, variable of presence or absence of any disabled person in the family (p<0.05).It was realized that there was no significant relationship between parental attitude perceptions and fear of negative evaluation levels of hearing impaired football players participating in the study although there is a difference between mean scores of them in the variables of educational status, training age, educational status of parents, presence or absence of any disabled person in the family and knowing sign language (p>0.05), but the difference between fear of negative evaluation levels and maternal rejection perception and paternal emotional warmth perception is statistically significant in the variable of the number of siblings (p<0.05).As a conclusion, it was found out that there is a difference between parental attitude perceptions of normally hearing and hearing impaired football players, that is about whether their parents accept hearing disability; but there is no difference between their social anxiety levels, that is because social aspects of both groups have developed thanks to sport and hearing impaired individuals make evaluations about their situations according to the individuals of the society where they live rather than according to the normally hearing individuals.
The assessment of parental attitutes towards the fear of negative evaluation of hearing and hearing ? impaired soccer players
Keywords: Spor