CAM UÇURUM: CEZALANDIRMA TAPINAĞI - Alhas, Fidan (Fırat University, 2020)
Geçmişten günümüze kadar kadın yöneticilere çok farklı ve değişik engeller konulmuştur. Bu engellerin çıkış noktası ise genellikle kadınların yerinin ev olduğu ve kadınların sadece çocuk bakmaktan başka işlerle uğraşamayacağı düşüncesinden kaynaklanmaktadır. Buna göre hem erkekler hem de kadınlar belli rollere uymak zorundadırlar. Ancak toplumda görülen değişim ve dönüşümlere bağlı olarak kadınların bu rollere ait düşünceleri de değişmiştir. Bu değişen rollerin başında kadınların işletmelerde yer edinmek istemeleri ve orta ve üst düzey yöneticilik pozisyonlarına göz dikmeleri yer almaktadır. Orta ve üst düzey pozisyonlarda hali hazırda yer alan ve kadın yöneticilerin bu pozisyonlara ulaşmalarını istemeyen bir grup olarak da erkek yöneticiler vardır. Bu pozisyonlarda yer alan ve hem topluma hem de kadın yöneticilere iyi görünmek isteyen erkek yöneticiler kadın yöneticilere işletmelerde istemediklerini direkt olarak ifade etmekten ziyade dolaylı yollardan göstermektedirler. Bu gösterme yollarından biri cam tavandır diğeri de literatüre henüz giren cam uçurumdur. Cam tavanı kırarak üst düzey yöneticiliğe ulaşmak isteyen kadınların her zaman için bir engelle karşılaşacağını düşünmek mümkündür. Bu nokta da çalışma erkek yöneticiler tarafından konulan engeller vasıtasıyla kadın yöneticilerin hiçbir şekilde üst düzey yöneticiliğe kadar çıkamayacaklarını belirtmesi açısından da önem arz etmektedir. Kadın yöneticilerin daha yüksek pozisyonları hedeflemeleri ve kadınların hedeflerini yükselttikçe daha farklı engelle karşılaşacaklarını ortaya koyması da bu çalışmanın literatüre katkısıdır. Çalışmanın sorunsalı kadın yöneticilerin üst düzey pozisyonları hedefledikçe ne kadar farklı ve değişik engelle karşılaşıp karşılaşmayacağı olmuştur. Bu çalışmanın amacı ise, kadın yöneticilerin cam tavanı kırdıktan sonra bile farklı bir engellerle karşılaşacağını ortaya koymaktır. Çalışmada literatür taramasına dayanarak cam tavan ve cam uçurum açıklanmış ve kadın yöneticilerin üst düzey yöneticilik pozisyonuna gelmek istediklerinde yeni bir engelle karşılaşacakları durum incelenerek aktarılmaya çalışılmıştır. Bu çalışma, kadın yöneticilerin işletmelerde daha farklı ve çok çeşitli engelle karşılaşacaklarını açıklamak amacıyla farkındalık oluşturmak ve cam tavan olgusuyla birlikte cam uçurum arasındaki ilişkinin incelenmesine yönelik olarak yapılan teorik bir araştırma niteliği taşımaktadır.