Türk Eğitim Sisteminde Fırsat ve İmkân Eşitliğine İlişkin Öğretmen Görüşleri - Polat, Hakan; Özan, Mukadder Boydak (Şahin ORUÇ, 2020)
Fırsat eşitliği Türk eğitim sisteminin temel ilkelerinden biridir. Eğitim alan bireylerin bu hizmetlerden eşit bir şekilde yararlanması eğitim sistemimizin en temel amaçları arasındadır. Ancak her bireyin eşit derecede eriştiği söylenemez. Bu çalışmada, Türk eğitim sistemi sunmuş olduğu fırsat ve imkânlar açısından değerlendirilmektedir. Çalışmada nitel araştırma yöntemleri içerisinde yer alan olgubilim deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Fırat Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü’nde tezsiz yüksek lisans öğrenimi gören 66 öğretmen oluşturmaktadır. Öğretmenlere yöneltilen üç adet açık uçlu soruya yanıt vermeleri istenmiştir. Elde edilen veriler betimsel analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre, Türk eğitim sisteminin fırsat eşitliği sağlamadığı, özel okulların yaygınlaşmasının fırsat ve imkân eşitliği açısından olumsuz bir durum olduğu ve ailelerin sosyoekonomik durumundan kaynaklanan fırsat ve imkân eşitsizliğini gideremediği sonuçlarına ulaşılmıştır. Bireylerin eğitim imkânlarına eşit oranda sunulması ve erişimlerinin sağlanması önerilmiştir.