KOLOREKTAL KARSİNOMLARDA VE ADENOMLARDA IMP3, GALEKTİN4, C-ERBB2 SALINIMININ TANISAL DEĞERİ VE PROGNOSTİK FAKTÖRLER İLE İLİŞKİSİ - AKYOL, HADİCE (Fırat Üniveristesi, 2013)
Kolorektal karsinomlar, yüksek mortalite ve morbidite nedeni olup dünyada ve ülkemizde sık görülmektedir. Kolorektal karsinogenezde son yıllarda üzerinde çok durulan temel mekanizma adenom-karsinom sekansıdır. Ancak her adenomdan karsinom gelişmemektedir. Kolorektal karsinomların prognozunda birçok faktör etkilidir. En önemli prognostik parametre TNM evrelemesidir. Bir diğeri lenf nodu metastazıdır. Bu çalışmada kolorektal karsinomlarda yeni immün belirteçler olan İMP3, Galektin4 ve C-erbB2?nin salınımını ve prognostik faktörlerle ilişkisini belirlemeyi amaçladık. Çalışmamıza Patoloji arşivinden rastgele seçilen 30 adet kolorektal adenokarsinom (10 iyi diferansiye, 10 orta derecede diferansiye, 10 az diferansiye), 30 adet kolon adenomu (10 tübüler, 10 villöz, 10 tübülovillöz) ve 10 normal kolon mukozası alındı. İMP3, Galektin 4 ve C-erbB2 ile boyanan olgularda boyanma yaygınlığı ve şiddetinin tanisal değeri ile evre ve lenf nodu metastazı ilişkisi araştırıldı. İMP3 ve Galektin 4 ile normal mukoza-adenom, normal mukoza-karsinom arasında anlamlı ilişki gözlenirken (p<0.05) lenf nodu metastazı, evre ile anlamlı ilişki bulunmadı (p>0.05). İMP3 boyanma şiddeti ile adenom-karsinom grupları arasında ve villöz adenomlarla diğer adenom grupları arasında anlamlı ilişki bulundu (p<0.05). İMP3 boyanma şiddetinde karsinomların diferansiyasyon dereceleri arasında istatistiksel anlamlılık bulunmadı (p>0.05). Galektin 4 ile boyanma şiddetinin karsinomlarda diferansiyasyon derecesi azaldıkça anlamlı olarak azaldığı görüldü ancak adenom-karsinom grupları arasında anlamlı ilişki izlenmedi (p>0.05). C-erbB2 membranöz boyanmadığından olgular ve prognostik faktörlerle olan ilişkisi değerlendirilmedi Sonuç olarak, İMP3?ün ve kısmen Galektin-4?ün tanıda kullanılabileceği ancak bu belirteçlerle lenf nodu metastazı ve evre arasında ilişkinin anlamlı olmadığı görüldü. Anahtar Kelimeler: Kolorektal karsinom, İMP3, Galektin-4, C-erbB2, prognostik faktör

Colorectal carcinoma is the cause of high mortality and morbidity, is common in the world and our country. On colorectal carcinogenesis in recent years, focused on basic mechanism is adenoma-carcinoma sequence. However each adenoma not develops to carcinoma. Many factors are effective in the prognosis of colorectal carcinomas. The most important prognostic parameter is TNM staging, another one lymph node metastasis. This study, we aimed to determine the relationship between the new immün markers İMP3, Galectin 4 and C-erbB2 expression and prognostic factors. In our study, 30 colorectal adenocarcinoma (10 well differentiated, 10 medium degree differentiated and 10 poorly differentiated), 30 colon adenoma ( 10 tubular, 10 tübülovillous, 10 villous) and 10 normal type colon mucosa samples were randomly selected. Samples stained with İMP3, Galectin 4, C-erbB2 and the relationship between extent and intensity of staining and lymph nodule metastasis, stage were examined. Between İMP3 and Galectin 4 with normal mucosa-adenoma, normal mucosa-carcinoma has a significant correlation (p<0.05), but with lymph node metastases, stage no significant correlation was found (p>0.05). Significant correlation was found between intensity of staining İMP3 and the adenoma-carcinoma groups and between villous adenomas and the other adenom groups (p<0.05). There was no statistically significant difference between intensity of staining İMP3 degree and the differentiation of carcinoma (p>0.05). The intensity of Galectin 4 staining was significantly decreased with decreasing degree of differentiation of carcinoma however, no significant relationship was observed between the adenoma-carcinoma groups C-erbB2 staining negative therefore relationship between groups and the prognostic factors was not evaluated. Consequently, İMP3 and partly Galectin-4 can be used for diagnosis but between these markers with lymph node metastasis and stage was no a significant relationship. Key words: Colorectal carcinoma, İMP3, Galectin-4, C-erbB2, prognostic factors
Keywords: Patoloji