Köpeklerde pre-operatif tek doz antibiyotik profilaksisi - Ünsaldı, Sami; Günay, Cihan (My University, 2001)
Bu çalışmada; vücut ağırlıktan 15-20 kg ve 1-3 yaşları arasında değişen 4'ü dişi, 6'sı erkek olmak üzere 10 adet ergin melez köpek kullanıldı. Köpekler (5'i kontrol) ve (5'i uygulama) olmak üzere iki eşit gruba aynldı. Her iki gruptaki köpeklerde de enteretomy ve gastrotomy operasyonları gerçekleştirildi. Kontrol grubundaki köpeklere herhangi bir antibiyotik verilmezken, uygulama grubundaki köpeklere operasyon öncesi l gr ceftazidim verildi. Kontrol grubundaki köpeklerin 2'sinde subkutan supparasyon, birinde ise supparasyonla birlikte bağırsak evantrasyonu gözlendi. Uygulama grubundaki hayvanların hiçbirinde postoperatif bir komplikasyonla karşılaşılmadı. Bu çalışmanın sonucu; operasyon öncesi tek doz ceftazidime uygulanmasının operasyon sonrası gelişebilecek enfeksiyon ve ona bağlı oluşan komplikasyonlan önlemede yeterli olduğunu göstermektir.
Keywords: Cerrahi işlemler; köpek; antibakteriyel ajanlar; seftazidim; profilaksi