Çocuklarda henoch-schönlein purpurası: 50 olgunun retrospektif değerlendirilmesi - Gürgöze, Metin Kaya; Gündüzalp, Meymet (My University, 2010)
Amaç: Henoch-Schönlein purpurası başlıca çocukları etkileyen sistemik bir vaskülittir. Çalışmada Henoch-Schönlein purpurası tansı ile izlenen çocukları epidemiyolojik ve klinik özelliklerini değerlendirmeyi amaçladık.Gereç ve Yöntemler: Henoch-Schönlein purpurası tanısı alan tüm çocukların epidemiyolojik, klinik, laboratuar bulguları ve tedavi bilgileri dosya kayıtları incelenerek elde edildi.Bulgular: Yaşları 1.5 ile 16.5 arasında değişen 50 çocuk çalışmaya dahil edildi. Hastaların ortalama yaşları 7.9±3.6 yıl idi. Hastalarda en sık görülen bulgu purpura idi. Eklem tutulumu ve gastrointestinal tutulum hastalarda % 92 ve % 62 olarak belirlendi. Renal tutulum hastaların 10'nunda (% 20) meydana geldi. Bunların birinde şiddetli böbrek tutulumu oluştu. En sık görülen laboratuar anormalikleri lökositoz (%78), eritrosit sedimantasyon yüksekliği (% 48) ve IgA (% 26) yüksekliği idi.Sonuç: Hastaların epidemiyolojik ve klinik bulguları literatürdekilerle benzerlik gösteriyordu. Şiddetli böbrek tutulumu çocukların küçük bir kısmında olmasına rağmen, prognozu genellikle iyidir.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Patoloji; Kulak; Burun; Boğaz; Kimya; Tıbbi; Pediatri