GONORE TANISINDA MİKROSKOBİ KÜLTÜR VE ENZYME LİNKED İMMUNOSORBENT ASSAY YÖNTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI - KİZİRGİL, AHMET (Fırat Üniveristesi, 1996)
Bu çalışmada; gonore tanısı için alternatif bir yöntem olarak sunulan, üretral ve endoservikal örneklerde Neisseria gonorrhoeae antijeni araştıran enzyme linked immunosorbent assay (ELISA) yönteminin mikroskobi ve kültür yöntemleri ile karşılaştırılması ve ELISA yönteminin rutin tanıdaki yerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada; Ağustos 1994-Şubat 1996 döneminde Fırat Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Üroloji Anabilim Dalı Polikliniğine üretral akıntı, yanma ve disüri şikayetleri ile başvuran, yaşları 16-55 arasında değişen, toplam 105 erkek hastaya ait üretral akıntı örneği değerlendirildi. Özel, steril silgeçler (STD-PEN) ile üretra içine 2-4 cm girilerek, her hastadan ikişer adet örnek alındı. Örneklerden birisi Gram boyama ve kültür için diğeri ELISA için kullanıldı. Üretral akıntı örneklerinde N. gonorrhoeae antijeni araştırmak için Gonozyme Diagnostic Kit (Abbott Laboratories, Abbott Park, North Chicago, Illinois) makro ELISA tanı kitleri kullanıldı. Çalışmaya alınan 105 akıntı örneğinin 19'unda (%18) N. gonorrhoeae antijeni saptandı. Antijen saptanan 19 olgunun 18'inin (%94.7) kültüründen N. gonorrhoeae izole edildi ve 17'sinin (%89.5) Gram boyamah yaymasında intraselüler Gram olumsuz diplokoklar görüldü. Gonozyme ve mikroskobi yöntemlerinin tanısal değerleri sırasıyla; sensitivite %100 ve %88.8, spesifisite %98.8, pozitiflik tahmin değeri (PPV) %94.8 ve %94.1, negatiflik tahmin değeri (NPV) %100 ve %97.8, güvenilirlik %99 ve %97.1 olarak saptandı. Sonuçların istatistiksel analizinde; yöntemler arasındaki fark anlamlı bulunmadı (p>0.05). 38Sonuç olarak Gonozyme yönteminin tanısal değerlerinin yüksek olması ve diğer yöntemlerle arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olmaması nedeni ile semptomatik ve asemptomatik erkeklerde gonore tanısında kültüre alternatif olarak kullanılabileceği kanaatine varıldı. 3 9
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Mikrobiyoloji; Microbiology