SULU ÇÖZELTİLERDEKİ FENOLÜN RALSTONİA EUTROPHA İLE GİDERİMİNİN KESİKLİ VE SÜREKLİ SİSTEMLERDE İNCELENMESİ - TEPE, ÖZLEM (Fırat Üniveristesi, 2005)
Yüksek Lisans Tezi SULU ÇÖZELTİLERDEKİ FENOLÜN Ralstonia eutropha İLE GİDERİMİNİN KESİKLİ VE SÜREKLİ SİSTEMLERDE İNCELENMESİ Özlem Tepe Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı 2005, Sayfa 80 Bu çalışmada fenolün serbest ve kalsiyum aljinatta tutuklanmış Ralstonia eutropha bakterisi ile biyodegradasyonu kesikli karıştırmak ve dolgulu kolon reaktörlerde incelenmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde kesikli karıştırmak kapta, başlangıç pH' ı, sıcaklık ve başlangıç fenol derişimi gibi parametrelerin mikroorganizmanın özgül üreme ve substrat tüketim hızına etkileri incelenmiştir. Optimum çalışma şartlan pH 7 ve sıcaklık 30 °C olarak saptanmıştır Kalsiyum aljinatta tutuklanmış R. eutropha ile kesikli karıştırmak kap çalışmalarında pH için geniş bir çalışma aralığı belirlenmiş ve substrat inhibisyonunun ise daha yüksek başlangıç fenol derişimlerinde başladığı gözlenmiştir. Farklı boyuttaki tutuklanmış tanecikler ile çalışılarak etkin difüzyon katsayısı ve etkinlik faktörü hesaplanmıştır. Tutuklanmış mikroorganizma ile kesikli sistemde en uygun çalışma koşulları saptandıktan sonra, dolgulu kolon reaktörde besleme akış hızının ve başlangıç fenol derişiminin substrat tüketim hız ve verimine etkileri incelenmiş, optimum akış hızı, substrat derişimi saptanmış, sıvı film difüzyon katsayısı ve görünür tepkime hız sabiti hesaplanmıştır Anahtar Kelimeler: Fenol biyodegradasyonu, Kalsiyum aijinat jelde tutuklanmış R. eutropha, Dolgulu kolon reaktör, Etkinlik faktörü, Kütle aktarım katsayısı IX
Investigation of removal of phenol from dilute solutions by Ralstonia eutropha in batch and continuous systems
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Çevre Mühendisliği