Elazığ' da gürültü kirliliğinin araştırılması - Şenel, Gülşad Uslu; Koçer, Nacar Nilüfer; Öbek, Erdal (My University, 2000)
Şehirlerin, hızlı nüfus artışı ve yoğun göçler nedeniyle, hızla kalabalıklaşması yoğun trafik sorununu da beraberinde getirmiştir. Kent yaşamında karayolu ulaşımından kaynaklanan gürültü, kent içi trafiğinin giderek artmasıyla, insan sağlığını daha fazla etkiler hale gelmiştir. Motorlu araç sayısındaki artış başta olmak üzere hızlı kentleşme ve sanayileşme sonucu, son yıllarda Elazığ il merkezindeki gürültü kirliliği önemli bir çevre sorunu haline gelmiştir. İnsanoğlunun rahatı ve konforu düşünülerek yapılmış çeşitli taşıtların oluşturduğu ve istenmeyen sesler olarak tanımlanan gürültü, yaşamımızda büyük önem taşıyan işitme duyusunun körelmesine neden olduğu gibi, insan sağlığını fizyolojik ve psikolojik olarak da etkilemektedir. Bu çalışmada; gürültünün yoğun olduğu değişik zamanlarda Elazığ kent merkezindeki kavşaklarda; vektörel olarak iki yönde gürültü ölçümleri yapılmıştır. Ayrıca ölçüm çalışmaları hastane gibi hassas bölgelerde, iş yerleri ve eğlence yerlerinde de yürütülmüştür. Yapılan tüm ölçümlerde tespit edilen gürültü düzeylerinin Gürültü Kontrolü Yönetmeliği' ne göre yüksek olduğu görülmüştür.
Keywords: Sağlık Politikaları ve Hizmetleri; Çevre Çalışmaları; Akustik