ÇEVRE SORUNLARI KONUSUNDA FARKINDALIK OLUŞTURMADA TÜRK MEDYASININ ETKİSİ - YILDIZ, İLKAY (Fırat Üniveristesi, 2025)
Küreselleşen dünyada çevre sorunları, üzerinde daha çok durulması gereken bir konu haline gelmiştir. Sanayileşme, kentleşme, tüketim alışkanlıklarının değişimi ve doğal kaynakların kontrolsüz kullanımı gibi faktörler, çevresel bozulmayı derinleştirmektedir. Bu durum, gezegenin ekolojik sürdürülebilirliğini ciddi biçimde tehdit etmektedir. Artan çevre sorunları karşısında toplumların bilinçlenmesi ve çözüm odaklı davranış modelleri geliştirmesi, çevre politikalarının başarısı açısından hayati önem taşımaktadır. Bu bağlamda, bireylerde çevre farkındalığı oluşturulmasında en etkili araçlardan biri medya olarak öne çıkmaktadır. Medya, hem bilgi aktarıcısı hem de algı biçimlendirici bir güç olarak çevre sorunlarının kamuoyunda görünür kılınmasında kritik bir rol üstlenmektedir. Medyanın çevreye dair haber üretiminde ne ölçüde aktif olduğu, hangi temaları öne çıkardığı, içeriklerin sıklığı ve sunum biçimi gibi unsurlar, bireylerin çevreye yönelik tutumlarını ve farkındalık düzeylerini doğrudan etkilemektedir. Bu çalışma, çevre sorunlarının medya aracılığıyla nasıl temsil edildiğini ve bu temsillerin toplumsal farkındalık üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada öncelikle, güncel çevre sorunları ele alınmakta, çevre farkındalığı, çevre iletişimi gibi kavramlar tartışılmaktadır. Daha sonra ise medya ve çevre ilişkisi değerlendirilmektedir. Son bölümde ise araştırma bulguları ve yorumlara yer verilmektedir. Çalışma kapsamında gerçekleştirilen anket uygulaması, medyanın çevre farkındalığı üzerindeki etkisini ölçmeyi hedeflemektedir. Elde edilen veriler, medyanın aktif ve bilinçli kullanımı halinde çevre sorunlarına yönelik algıların olumlu yönde değişebileceğini göstermektedir. Ayrıca katılımcıların demografik özelliklerine göre çevre farkındalığı düzeylerinin farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Bu bulgu, çevre iletişiminin hedef kitlenin özelliklerine göre uyarlanmasının önemini ortaya koymaktadır.

In today's globalized world, environmental issues have become a topic that requires greater attention. Factors such as industrialization, urbanization, changes in consumption habits, and the uncontrolled use of natural resources deepen environmental degradation. This situation seriously threatens the ecological sustainability of the planet. In the face of increasing environmental problems, it is of vital importance for societies to become aware and to develop solution-oriented behavioral models for the success of environmental policies. In this context, one of the most effective tools for raising environmental awareness among individuals is the media. The media plays a critical role in making environmental issues visible to the public, both as a transmitter of information and as a shaper of perception. The extent to which the media is active in producing news about the environment, the themes it emphasizes, the frequency of content, and the way it presents information directly affect individuals' attitudes toward the environment and their level of awareness. This study aims to examine how environmental issues are represented through the media and to explore the impact of these representations on public awareness. The study first addresses current environmental problems and discusses key concepts such as environmental awareness and environmental communication. It then evaluates the relationship between media and the environment. In the final section, research findings and interpretations are presented. A survey conducted within the scope of the study seeks to measure the influence of the media on environmental awareness. The findings indicate that active and conscious use of the media can positively transform perceptions of environmental issues. Moreover, it has been determined that the level of environmental awareness varies according to the participants' demographic characteristics. This finding highlights the importance of tailoring environmental communication strategies to the characteristics of the target audience.
The impact of the Turkish media on raising awareness about environmental problems
Keywords: İletişim Bilimleri