FARABi'NiN KiTABU'L-VAHiD VE'L-VAHDE iSiMLi ESERiNDE "BiRLiK" VE "ÇOK/LUK" KAVRAMI - Kılıç, Cevdet (Fırat University, 2008)
Farabi'nin Kitabu'l-vahid ve'l-Vahde isimli eseri, isminden de anlaşılacağı gibi tamamen "bir" kavramı üzerine yazılmış müstakil bir e:;ıordir. Filozofumuz, bazı eserlerinde "Bir" kavramını, kendisiyle Zorunlu Varlığın Birliği ve diğer varlıkların çok'luğu anlamında ele almıştır. Bu eserde ise, pek çok açıdan sadece "bir" ve "çok" kavramı ele alınmıştır. Özellikle de bu iki kavramın çeşitli boyutlarıyla nesnelerle ilişkisi mantık ve ontoloji zemininde tartışılmıştır. Bu yönüyle eser, Farabi'nin mantık, epistemoloji ve ontoloji düşüncesini daha yakından anlama fırsatı veren önemli bir eserdir.
The Concept of Unity and Multiplicity in Farabi's Work Called Kitabu'l-Vahid ve'I-Vahde
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları