SAHADA PROGRAMLANABİLİR KAPI DİZİLERİ KULLANILARAK DARBE GENİŞLİK MODÜLASYONLU SİNYALLERİN ÜRETİMİ VE DC MOTOR UYGULAMASI - TÜRK, MERAL AKARÇAY (Fırat Üniveristesi, 2009)
Bu tez çalışmasında, Xilinx üretici firmasına ait XC3S500E-4FG320 Sahada Programlanabilir Kapı Dizisi (SPKD) elemanı kullanılarak 1-16 kHz arasında, değişken frekans ve değişken görev periyotlu Darbe Genişlik Modülasyon (DGM) sinyalleri üretilmiştir. SPKD'nin programlanması için donanım tanımlama dili VHDL (Çok Yüksek Hızlı Tüm Devre Donanım Tanımlama Dili) kullanılmıştır. Üretilen DGM sinyalleri bir doğru akım motorunun sürücü devresine uygulanarak belirli hızlarda çalışması sağlanmıştır. Motor hız bilgisi motor miline bağlı bir disk ve optik algılayıcı devreler yardımıyla alınıp değerler bir sayısal ekranda (LCD) gösterilmiştir. Üretilen DGM sinyalleri, kullanılan Xilinx programlama ara birimi ile hem benzetimleri yapılmış hem de osiloskop ile gözlenerek doğrulukları sınanmıştır.

In this thesis, Pulse Width Modulation (PWM) signals of 1-16 kHz variable frequencies and variable duty cycles are produced by using Xilinx XC3S500E-4FG320 Field Programmable Gate Arrays (FPGA). VHDL (Very High Speed Integrated Circuit Hardware Description Language VhsicHDL), hardware description language, is used for programming FPGA. The produced PWM signals are applied to the drive circuit of a direct current motor and thus, the defined operation speeds are achieved. The motor speed is obtained by a disc attached motor shaft and an optic transducer, and is displayed on digital display (LCD). The produced PWM signals are both simulated using Xilinx programming interface unit and validated by observing the oscilloscope screen.
Producing of pulse width modulated signals using field programmable gate arrays and dc motor application
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği