Hikâye Kitapları için Transformatör Tabanlı Bir Özetleme Modeli - Ülker, Mehtap; Ozer, Ahmet Bedri (My University, 2025)
Günümüzde, doküman özetleme için önerilen birçok model olmasına rağmen hikâye kitaplarını ele alan özetleme modelleri sınırlıdır. Bu problemi ele almak için yeni bir transformatör tabanlı özetleme modeli önerilmiştir. Önerilen model, KeyBERT, DistilBERT-NER, TF-IDF ve BART modelinden oluşmaktadır. KeyBERT ve TF-IDF, anahtar kelimeler çıkarılması için kullanılmıştır. DistilBERT-NER ise hikâye kitaplarından varlık isimleri çıkarımı için kullanılmıştır. Varlık isimleriyle bu anahtar kelimeler birleştirilerek İngilizce hikâye kitapları için transformatör tabanlı bir özetleme modeli oluşturulmuştur. Önerilen model, ince ayar yapılarak eğitilmiş T5, BART ve PEGASUS modelleriyle karşılaştırılmış ve sonuçlar insanlar tarafından değerlendirilmiştir. Deneysel sonuçlar, önerilen modelin temel yöntemlere kıyasla Rouge-L - F1 değeriyle hikâye özetlemede daha yüksek değerlere ulaştığı gözlemlenmiştir.
Keywords: TF-IDF; Metin Özetleme; DistilBERT; Soyutlamalı Yöntem; KeyBERT