Psödotümör serebri 16 olgunun uzun süreli takip ve tedavi sonuçları - Bulut, Serpil; Müngen, Bülent; Yoldaş, Tahir (My University, 2001)
AMAÇ: Psödotümör Serebri (PS)' nin klinik özellikler, etyolojik faktörler, nöroradyolojik bulgular, tedavi ve uzun süreli takip sonuçları yönünden değerlendirilmesi. GEREÇ VE YÖNTEM: PS tanı kriterlerine uyan 16 olgu, yaş, cins, semptom ve bulgular, hastalık süresi, şimdiye kadar aldıkları tanılar ve olası etyolojik faktörleri açısından sorgulandı. Her olgunun ayrıntılı nörolojik ve nörooftalmolojik muayenesi, BOS tetkiki, kan sayımı, biyokimyasal tetkikleri, vitamin A düzeyi, görme alanı ve nöroradyolojik tetkikleri yapıldı. Medikal tedavi ve klinik takip sonuçları kaydedildi. BULGULAR: Çalışma grubunun kadın/erkek oranı 4.3/1, yaş ortalaması 26±7.3 yıl, BOS açılış basıncı 270-540 mmH2O arasında idi. Başağrısı en belirgin semptom, bilateral papilödem ve görme alan defekti en sık rastlanan muayene bulgusu idi. Etyolojik faktörler arasında en sık obezite (%75) ve oral kontraseptif kullanımı (%25) öyküsü tespit edildi. Temel yakınması başağrısı olan olguların erken dönemde migren ve gerilim tipi başağrısı tanıları ile tedavi edildikleri gözlendi. Medikal tedaviye yanıt vermeyen 4 olgu (%25) cerrahi tedaviye verildi. SONUÇ: PS, atipik semptomlarla ortaya çıktığında veya henüz papilödem gelişmeyen erken dönemlerde tanı güçlüğü oluşturabilir. Özellikle primer yakınması başağrısı olan ve medikal tedaviye yanıt vermeyen olgularda ayırıcı tanıda gözönünde bulundurulması gerekir. Erken tanı ve tedavi, körlüğe kadar gidebilen görme kayıplarının önlenmesi açısından çok önemlidir.
Keywords: Tanı; ayırıcı; Baş ağrısı; Etiyoloji; Erken tanı; Tanı teknik ve işlemleri; Psödotümör serebri; Kafa içi hipertansiyon; Papiledema