PASTÖRİZE SÜTLERDE BACİLLUS CEREUS VARLIĞININ TESPİTİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA - TEKTEMUR, AHMET (Fırat Üniveristesi, 2010)
Bu araştırmada, Elazığ ilinde çeşitli marketlerde satışa sunulan 16 farklı firmaya ait UHT sistemi ile pastörize edilmiş sütlerdeki; toplam mezofilik bakteri sayısı ve Bacillus cereus varlığı tespit edilmiştir. Süt örnekleri 30°C'de 15 gün inkübasyona bırakıldıktan sonra, her bir örnek için 10-2'ye kadar dilüsyonlar hazırlanmış ve toplam mezofilik bakteri sayımı için plate count agar (PCA) besiyerine, Bacillus cereus tespiti için ise Bacillus cereus selective agar besiyerine ekim yapılmış, 30°C'de 48 saat inkübasyona bırakılmıştır.PCA besiyeri üzerinde yapılan toplam mezofilik bakteri sayımı sonucunda; örneklerin tamamında, saptama sınırının (<100 kob/ml) altında toplam canlı bakteri tespit edilmiştir. Örneklerde en fazla toplam mezofilik bakteri sayısı, ortalama 29,33 kob/ml, en düşük olarak ise 0 kob/ml olarak bulunmuştur. Örneklerin %43,75'inde ortalama 0 ? 10 kob/ml arasında, %43,75'inde ortalama 10 ? 20 kob/ml arasında ve %12,5'inde ortalama 20 ? 30 kob/ml arasında toplam mezofilik bakteri tespit edilmiştir.Bacillus cereus selective agar besiyeri üzerinde yapılan Bacillus cereus taraması sonunda; 16 süt örneğinden elde edilen toplam 52 adet koloni Bacillus cereus olma ihtimali sebebiyle biyokimyasal testlere tabi tutulmuştur. Yapılan biyokimyasal testler sonucunda 52 adet koloninin %40,38'i Bacillus cereus olarak tanımlanmıştır.Anahtar Kelimeler: Bacillus cereus, Pastörize Süt

The Research on Determination of the Presence of Bacillus cereus in Pasteurized MilkIn this research, number of total mesophilic bacteria and presence of Bacillus cereus were determined on 16 different firm?s pasteurized milk with UHT system which are sold at various markets in Elazig. After milk samples were put down incubation 30°C 15 days, dilutions were prepeared by 10-2 for each sample and cultivated to PCA for total mesophilic bacteria number, to Bacillus cereus selective agar for presence of Bacillus cereus, put down the incubation 30°C 48 hour.The result of total mesophilic bacteria number (TMBN) in PCA; number of total mesophilic bacteria was determined under the detection level (<100 kob/ml) in all the milk samples. In samples; maximum TMBN was found average 29,33 kob/ml, minumum was found 0 kob/ml. TMBN was determined between 0 ? 10 in samples of 43,75%, between 10- 20 in samples of 43,75% and between 20 ? 30 in samples of 12,5%.The result of determination of Bacillus cereus in Bacillus cereus selective agar; total 52 colony which were obtained in 16 milk samples, to be subject to biochemical tests because of probably be Bacillus cereus. The result of this biochemical tests 40,38% 52 colony was identificated Bacillus cereus.Key Words: Bacillus cereus, Pasteurized Milk
The research on determination of the presence of Bacillus cereus in pasteurized milk
Keywords: Biyoloji