ELEKTRİK DAĞITIM ŞEBEKELERİNDE KAYIP TAHMİN YÖNTEMLERİ VE KAYIPLARIN HESABI - KÜÇÜKÖNER, CEVDET (Fırat Üniveristesi, 2016)
Kayıp, elektrik şebekelerinde istenilmeyen bir durum olmasına rağmen sıfırlanamayan bir olaydır. Elektrik şebeke kayıpları, teknik ve teknik olmayan kayıplar olarak sınıflandırılır. Teknik olmayan kayıplar genellikle ticari kayıplar olarak adlandırılır. Teknik kayıplar sistemin temel öğelerinden kaynaklanan şebekenin yük durumuna göre yüklü veya yüksüz olması, akım-gerilim değerlerinin değişken olmaları nedeniyle mevcut şebekede ortaya çıkan kaçınılmaz kayıplar olarak ifade edilir. Ülkemizin nüfus yoğunluğu ve kişi başına düşen enerji tüketimine göre, iletim sistemindeki kayıplar yaklaşık olarak %2 ile %3 arasında olmasına rağmen, dağıtım sistemindeki kayıplar ise (teknik ve teknik olmayan kayıplar) %20'ye yaklaşmaktadır. Bu çalışmada, şebeke kayıpları genel olarak sınıflandırılmış ve kayıp hesaplama yöntemleri incelenmiştir. Araştırmacıların yüklenme faktörü ile kayıp yük faktörü arasındaki matematiksel ifadeyi amprik hesaplamalar yardımıyla elde ettikleri denklemlere ek olarak geliştirilen iki yeni amprik formül ile kayıp gücün değişimi ve toplam enerji kayıpları elde edilmiştir. Ayrıca literatürdeki yöntemlerin hesaplama doğrulukları iki hat için ortaya konulmuştur.

Although loss is an undesirable situation in electric networks, it is an event that cannot be reset in electric networks. Electricity network losses are classified as technical and non-technical losses. Non-technical losses are often called as commercial losses. Technical losses are expressed as the inescapable losses incurred in the current network because they are loaded or unloaded, and their current-voltage values are variable according to the state of the network load caused by the fundamental elements of the system. According to population density and per capita energy consumption in our country, transmission system losses are between about 2% to 3%, whereas the loss in the distribution systems (technical and non-technical losses) is nearly 20%. In this study, network losses are classified in general, and loss calculation methods have been examined. The change of loss power and total energy losses have been obtained with two new empirical formulas developed in addition to the equations that researchers and writers have obtained mathematical expressions between the load factor and loss load factor through empirical calculations. Thus, the accuracy of the calculation methods in the literature has been demonstrated for the two lines.
Loss forecast methods and calculation of loss in electricity distribution networks
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği