112 SAĞLIK ÇALIŞANLARININ MOBBİNG ALGI DÜZEYLERİNİN ARAŞTIRILMASI: ANTALYA İLİ ÖRNEĞİ - KOÇ, MESUT (Fırat Üniveristesi, 2024)
Mobbing, sağlık hizmetlerinde özellikle daha çok dışarıda aktif görev alan 112 sağlık çalışanları için önemli bir psikososyal risk faktörüdür ve bu yapının yönetimi için ciddi bir sorun teşkil edebilir. Bu çalışma, bu olgunun yüksek önemine ve Antalya'da 112 sağlık çalışanları alanında yapılan çalışmaların azlığına dayanmaktadır. Bu araştırmanın genel amacı Antalya ilinde, Antalya İl Sağlık Müdürlüğü Acil Sağlık Hizmetleri Başkanlığına bağlı Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonunda görevli sağlık çalışanlarının, mobbing algı düzeyini belirlemektir. Araştırmanın bir diğer amacı ise, çalışanların algıladıkları mobbing türü ile bunların sıklığı arasındaki ilişkin algı düzeylerini demografik özelliklerine göre belirlemektir. Çalışmanın amacını yerine getirmek için nicel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Örneklem, kolayda örnekleme yöntemi ile toplanan 311, 112 sağlık çalışanından uluşmaktadır. Mobbingi ölçmek için onaylanmış bir ölçek olan ''Leymann'ın Psikolojik Terör Çizelgesi (LIPT-Leymann Inventory of Psychological Terror)'' ölçeği ile anket kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 26 istatistik programı kullanılarak Bağımsız grup t testi (Independent Samples t Test), Tek Örneklem T Test (One Sample T Test) ve ANOVA gibi nicel analiz yöntemleri uygulanmıştır. Sonuçlar, ankete katılan 112 sağlık çalışanlarının mobbing algı düzeylerinin düşük olduğunu göstermiştir. Mobbingin kendini ifade etme ve iletişim üzerindeki etkisi, mesleki durum ve yaşam kalitesi üzerindeki etkisinin demografik özelliklerden yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu, unvan ve mesleki deneyime göre farklılaştığı tespit edilmiştir. Mobbingin fiziksel sağlık üzerindeki etkisinin ise demografik özelliklerden cinsiyet, eğitim durumu, şoför ve mesleki deneyime göre farklılaşmaktadır. Mobbingin sosyal temaslar üzerindeki etkisi ve kişisel itibar üzerindeki etkisinde ise demografik özelliklere göre farklılık olmadığı tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: 112 Sağlık Çalışanları, 112 Acil Sağlık Hizmetleri, Mobbing, Mobbing Algısı

Mobbing is an important psychosocial risk factor in healthcare services, especially for 112 healthcare workers who are mostly active outdoors, and may pose a serious problem for the management of this structure. This study is based on the high importance of this phenomenon and the scarcity of studies on 112 healthcare workers in Antalya. The general aim of this study is to determine the level of mobbing perception of health care workers working at the Emergency Health Services Station affiliated to the Antalya Provincial Health Directorate Emergency Health Services Directorate in Antalya province. Another aim of the study is to determine the perception levels of the employees regarding the type of mobbing they perceive and their frequency according to their demographic characteristics. Quantitative research method was used to fulfill the purpose of the study. The sample consists of 311, 112 health care workers collected by convenience sampling method. Leymann's Inventory of Psychological Terror (LIPT-Leymann Inventory of Psychological Terror) scale, which is an approved scale for measuring mobbing, and a questionnaire were used. Quantitative analysis methods such as Independent Samples t Test, One Sample T Test and ANOVA were applied using SPSS 26 statistical software. The results showed that the mobbing perception levels of 112 healthcare workers participating in the survey were low. It was determined that the effect of mobbing on self-expression and communication, professional status and quality of life differed according to demographic characteristics such as age, gender, marital status, educational status, title and professional experience. The effect of mobbing on physical health differs according to demographic characteristics such as gender, educational status, driver and professional experience. It has been determined that there is no difference in the effect of mobbing on social contacts and the effect of mobbing on personal reputation according to demographic characteristics. Keywords: 112 Healthcare Workers, 112 Emergency Health Services, Mobbing, Mobbing Perception
112 investigation on mobbing perception levels of healthcare professionals: Antalya province
Keywords: Sağlık Yönetimi