Lise Öğrencilerinin Akademik Öz-yeterlik İnançlarının İncelenmesi - Ozdemır, Tuncay Yavuz; Orhan, Mustafa; Demir, Yasin (My University, 2020)
Bu araştırmada, ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerin akademik öz-yeterlik düzeylerinintespit edilmesi ve çeşitli değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Tarama modelinin kullanıldığı buaraştırma Erzurum ili merkez Yakutiye ilçesinde 2018–2019 eğitim öğretim yılında öğrenim gören ergenlerile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada kolayda örnekleme yöntemi ile 624 lise öğrencisine ulaşılmıştır.Araştırma verilerini toplamak için “Akademik Öz-yeterlik Ölçeği” kullanılmıştır. Akademik öz yeterlikölçeği toplam 7 maddeden oluşmakta ve her ir madde 4’lü Likert tipindedir. Ölçeğin Türkçe uyarlaması 2007yılında yapılmıştır. Türkçe uyarlama çalışmasında ölçekte yer alan maddelerin tek faktörde toplandığı vemaddelerin faktör yüklerinin .50 ile .83 arasında olduğu, iç tutarlık katsayısı olan Cronbach Alfa katsayısı.79 olduğu belirlenmiştir. Bu araştırmada Cronbach Alfa katsayısı .72 olarak hesaplanmıştır. Verilerinanalizinde SPSS 22.0 paket programı kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre lise öğrencilerinin genelolarak akademik öz-yeterlik inançlarının “bana uyuyor” düzeyinde olduğu saptanmıştır. Lise öğrencilerininakademik öz-yeterlik inançlarına sahip olma düzeylerine ilişkin görüşleri ile cinsiyetleri ve öğrenci tipleriarasında anlamlı bir fark olmadığı saptanmıştır. Lise öğrencilerinin öğrenim gördükleri okul türü değişkeninegöre, Fen Lisesi öğrencilerinin Anadolu Lisesi ve Meslek Lisesi öğrencilerinden; Anadolu Lisesiöğrencilerinin ise, Meslek Lisesi öğrencilerinden daha olumlu akademik öz-yeterlik inanç düzeylerine sahipoldukları saptanmıştır. Lise öğrencilerinin öğrenim gördükleri sınıf değişkenine göre, 9. sınıf öğrencilerinin,10. sınıf öğrencilerine göre daha olumlu akademik öz-yeterlik inanç düzeylerine sahip oldukları saptanmıştır.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları