BİR FOTOVOLTAİK GÜÇ SANTRALİ TASARIMININ SİSTEM SİMÜLASYONU VE TEKNOEKONOMİK FİZİBİLİTESİ - MUTLUAY, BENAN (Fırat Üniveristesi, 2016)
Son yıllarda tüm Dünya ülkeleri enerji bağımsızlıklarını sağlayabilmek için enerji üretim oranları arasında yenilenebilir enerjinin payını arttırmaya çalışmaktadır. 2023 yılında elektriğin en az %30?unun yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanması ve kurulu gücün 120.000 MW?a ulaşması hedeflenmektedir. Ülkemiz coğrafi konumu sayesinde, yenilenebilir enerji kaynaklarından olan güneş enerjisi bakımından şanslı ülkelerdendir. Sahip olduğu güneş enerji potansiyelini elektrik enerjisine dönüştürmek için son yıllarda birçok çalışma yapılmıştır. Bu yüksek lisans tezi kapsamında, öncelikle güneş enerji santralleri (GES) ve uygulamaları konusunda literatür taraması yapılmıştır. güneş enerjisinin kullanım çeşitleri ve farklı sistem teknolojileri araştırılmıştır. Türkiye?nin güneş enerjisi ve elektrik gücünden gösterilerek, Türkiye?deki elektrik üretim ve tüketimi irdelenmiştir. Fotovoltaik (FV) konusunda sistemin geçmişten günümüze kadar yapılan araştırma ve çalışmaları kronolojik olarak sıralanmış, avantaj ve dezavantajları hakkında bilgi verilmiştir. Bir FV sistemde yer alan sistem ekipmanları detaylı olarak incelenmiştir. Tezin ana konusu olan FV sistem tasarımına ait simülasyon için mevcut bütün programlar incelenerek, günümüzde tüm Dünya?da geçerli olan ve verdiği sonuçların güvenirliği bakımından kredi imkanı sunabilen PVsyst programı seçilmiştir. Daha sonra tasarım yapılacak uygulama alanı olarak Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi Kampüsü önünde mevcut 20 dönümlük bir arazi belirlenmiştir. Arazinin güneş tarlası olarak kullanılabilirliği program tarafından teyid edildikten sonra sözkonusu alana 1MW?lık FV sistem tasarımı içim gerekli veriler araştırılmıştır. Ardından simülasyonun diğer aşamalarında sisteme ait meteorolojik ve coğrafi bilgilerin, FV panellerin yönelimleri, ekipmanların yerleştirilmesi, gölgelenme analizi, enerji kayıpları ve enerji verimliliği elde edilmiştir. Son olarak tasarlanan tesis için maliyet analizi yapılarak geri dönüşüm süresi tespit edilmiştir. Anahtar kelimeler: Fotovoltaik, fizibilite, enerji verimliliği, solar panel, GES.

In recent years, countries all over the world have been working to increase the share of renewable energy among energy production notes in order to gain their energy independence. At least thirty percent of electricity is intented to reach 120.000 MW. Due to the geographical position of our country, it is one of the luckiest countries in terms of solar energy which is one of the renewable energy source many studies have been made in our country to convert solar energy to electrical energy in recent years. In this master thesis, firstly a literature review has been conducted about solar power plants and its applications and use of solar energy and different types of systems technology are mentioned. Among the system investigated, system scan is made in the following sections by selecting the photovoltaic system applications. By mentioning Turkey?s solar energy and electric power, electricity generation and consumption in Turkey was discussed. Studies carried on photovoltaic systems were listed chronologically from past to present and advantages and disadvantages are stated. The system equipments in photovoltaic systems were examined in detail. The PVsyst program, which is currently valid around the world and is able to offer bank credit opportunity considering the results it presented, was selected after examining all available programs to simulation that belong to FV system design, which constitutes the topic of the current dissertation. A 20 decare of field in front of the faculty of Communication in Fırat University was specified as the implementation area where the design will take place. After confirming that the field is appropriate for sun farm, the necessary data for the design of 1MW FV system was investigated for the aforementioned field. Next, meteorological and geographic information, the direction of FV panels, placement of equipment, shadowing analysis, loss of energy and energy productivity were determined in the following process of simulation. Lastly, cost analysis was made and recycling time is determined for the plant. Key words: Photovoltaic, feasibility, energy efficiently, solar panel, SES
The system simulation and technoeconomic feasibility of a photovoltaic power plant design
Keywords: Enerji