EVALUATION OF THE EFFECTS OF EARTHQUAKES ON RADON AND TOTAL ELECTRON CONTENT VALUES AND METEOROLOGICAL CHANGES: A MONTE CARLO SIMULATION PREDICTION - ALALI, AHMET SAİT (Fırat Üniveristesi, 2022)
Dünyanın en aktif fay hatlarından biri plan Kuzey Anadolu Fay Zonu, Çorum, Türkiye üzerinde tespit edilen toprak Rn-222 gazı, iyonosferik Toplam Elektron İçeriği (TEİ) ve bazı meteorolojik değişkenlerin depremlerle olan ilişkilerini analiz etmek için bir ARIMA ve Monte Carlo Simülasyonu uygulaması önerildi. Elde edilen sonuçlar ile Deprem-Radon gazı değişimleri ve Sismo-İyonosferik Çiftlenim için istatistiksel olarak anlamlı sonuçlar elde edildi. Ayrıca, Rn gazı derişim değerleri bilinmeyen ileri tarihler için öngörüler yapıldı ve yorumlandı. Bu çalışmanın deprem kestirimi üzerine olacak ileri çalışmalar için önemli bir adım olacağını düşünmekteyiz.

An ARIMA and Monte Carlo simulation application are proposed to analyze the relationship of soil Rn-222 gas, ionospheric Total Electron Content (TEC) and some meteorological variables with earthquakes from the North Anatolian Fault Zone, Corum, Turkiye, one of the most active fault lines in the world. With the obtained results, statistically significant results are obtained for Earthquake-Radon gas changes and Seismo- Ionospheric Coupling. In addition, predictions were made and interpreted for future dates with unknown Rn gas concentrations. We think that this study will be an important step for further studies on earthquake prediction.
Depremlerin radon ve toplam elektron içeriği değerleri ve meteorolojik değişimler üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi: Bir Monte Carlo simülasyonu kestirimi
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği