XVIII. YÜZYILIN İLK YARISINDA ÇUKUROVA`DA AŞİRETLERİN EŞKIYALIK OLAYLARI VE AŞİRET İSKANI (1691-1750) - TATAR, ÖZCAN (Fırat Üniveristesi, 2005)
DOKTORA TEZXVIII. YÜZYILIN LK YARISINDA ÇUKUROVA'DA AŞ RETLER NEŞKIYALIK OLAYLARI VE AŞ RET SKANI (1691-1750)ÖZCAN TATARFIRAT ÜN VERS TESSOSYAL B L MLER ENST TÜSÜTAR H ANAB L M DALIElazığ-2005, Sayfa: X + 404Bu çalışmamızda, 1691-1750 yılları arasındaki dönemde Çukurova veçevresinde bulunan yerlerde, aşiretlerin eşkıyalık olayları ve aşiret iskanlarıincelenerek, bu aşiretlerin siyasi, idari, demografik ve iktisadi yapıları hakkındabilgi verilmeye çalışılmıştır.Yapılan bu çalışma sırasında ilk olarak, Çukurova bölgesinin kısa birtarihçesine değinilerek Çukurova bölgesinde yaşayan aşiretler hakkında genel birbilgi verilmiştir.Daha sonrasında ise, Çukurova ve çevresinde bulunan yerlerde, aşiretlerinneden oldukları eşkıyalık olayları ve bunlara karşı alınan tedbirler incelenmiştir.Meydana gelen eşkıyalık olaylarının, bu bölgeyi nasıl etkilediği ve sonuçlarıüzerinde de bazı tespitlerde bulunulmuştur.Eşkıyalık olayları hakkında verilen bilgilerden sonra, Çukurova bölgesindeyapılan iskanlar incelenmiştir. Yapılan bu iskanlar ile ilgili bilgi verilirken,iskanların nedenleri, iskan sırasında yapılan uygulamalar ile bu iskanlardakarşılaşılan aksaklıklar hakkında bilgi verilmiştir.ANAHTAR KEL MELER : Çukurova, fraz-ı Zülkadiriyye, Adana, Anavarza,eşkıyalık, iskan.

SUMMARYDOCTORATE THES STHE BAND TRY AND SETTLEMENT OF NOMAD C TR BES N THE F RSTHALF OF THE 18TH CENTURY (1691- 1750)ÖZCAN TATARFIRAT UNIVERSITYINSTITUTE FOR SOCIAL SCIENCESDEPARTMENT OF HISTORYElaziğ - 2005, Page: X + 404In this study, it is examined that the banditry and inhabiting of nomadic tribesthrough with their political, administrative, demografic, social and economicstructures living in and around Çukurova between 1691- 1750.Firstly, a general view of all nomadic tribes living there has been presentedafter a brief history of Çukurova. Afterwards, the procedures carried out in order toensure security after handing over some information banditry caused by nomadictribes. It is followed some demonstrations through how the region has beeninfluenced by the banditry concerning its consequences.After passing along knowledge about banditry, the inhabiting of nomadictribes in Çukurova is cross-examined. All reasons of populating people in thisregion, applications for populating and annoyances through the inhabiting aredeclared approximately.KEY WORDS: Çukurova, fraz-ı Zülkadiriyye (non-Zülkadiriyye), Adana,Anavarza, Banditry, inhabiting.
The Banditry and settlement of nomadic tribes in the first half of the 18th century (1691-1750)
Keywords: Hukuk; Sosyoloji; Tarih