BİZANS İMPARATORLUĞU'NDA V. VE VII. YÜZYILLAR ARASINDA SOSYAL YAŞAM - KARAKUŞ, DÜZGÜN (Fırat Üniveristesi, 2018)
Dünya tarihinde önemli bir yere sahip olan Bizans imparatorluğu gerek Avrupa coğrafyasında kurulan Roma imparatorluğu gerekse Anadolu coğrafyasında kurulan Bizans İmparatorluğu büyük zamanlar pek çok halkı etkilemiş ve yaptıkları uygulamalar ile bu devlet yıkıldıktan sonra da başka devletlere ilham kaynağı olmuştur. Bizans İmparatorluğu'nun idari-siyasi ve askeri alandaki başarıları ve başarısızlıkları sosyal hayata da yansımıştır. Ülke muazzam sınırlara ulaştığı vakit özellikle kentlerde soylu sınıf kırsal kesime nazaran bolluk ve bereket içinde güzel yerlerde yaşamış daha iyi daha güzel giysiler giymiş ve genelde eğlencelere aşırı düşkün olmuşlardır. Kentli halk çoğunlukla tüccar ya da kendinden soylu büyük toprak ve mülk sahipleriydi. Şehirlerde yaşamak daha kolaydı. Kırsal kesimlerdeki halk mallarını kent pazarlarında satarlardı. Taşradaki halk genellikle tarımla uğraşırdı. Özgür olmayan köylü kesimi de genelde köle olarak bulunurlardı. Bunların vatandaşlık hakkı yoktu. Bizans toplumunda aile önemliydi ve ataerkil bir anlayış vardı. Kadının toplumda önemi çok azdı hatta hiç söz hakkı olmayan bir bireydi. Hıristiyanlık dininin kadınlara yönelik katı davranışları zamanla bile değiştirmemiştir ancak bu katı tutumu Justinianus kanunlarından sonra biraz yumuşamıştır. Bizans imparatorluğun'da dinin yeri önemliydi. Ortodoks Bizans, Katolik Roma ile din konusunda bir ara yarış içinde olmuş ve Konstantinopolis'i Ortodoksluğun başkenti yapmıştır. Dine bu kadar önem verse de dinin toplumu ve devleti ele geçirmesine asla müsaade etmemiştir. İmparatorlukta din ile siyaset dengelenmiş, Ortaçağdaki Katolik kilisesi kadar hür olamamıştır. Bu da devletin uzun soluklu olmasında bir etken olmuştur. Bizans imparatorluğu Konstantinopolis başkent olmak üzere Anadolu coğrafyasında kurulduğu zaman zengin bir kültürün temelleri üzerinde kurulmuştur ve bu kültürleri kendi içinde yoğurarak devletin her alanında uygulamış ve sosyal hayattaki yaşam stiliyle de bu kültürün kalitesini yansıtmıştır.

Have an important place in world history from the Byzantine Empire founded in Anatolia as well as both the European geography of the Roman Empire Byzantine Empire established many great times with the people affected and their applications, it has been a source of inspiration to other countries after the fall of the government. The Byzantine Empire, administrative - political and military successes and failures reflected in social life. Time limits, especially in urban areas has reached an enormous country of plenty and abundance of the noble class who lived in beautiful places, dressed in nice clothes and plenty eğlenmişlerdir. Urban public in general or self-noble merchant sahipleriydi largest land and property. Easy to live in cities. The public and sold in rural areas and urban markets. Pickin 'on agriculture in the provinces the public generally. The general non-ffee peasant sector where used as slaves, they did not have much of a non-citizen. Patriarchal family was important and had an understanding of Byzantine society, women in society was a person with very little or even no right to speak. Alter the behavior of Christianity, even women. After this change, the laws of lustinianus changed slightly. Important place of religion in the Byzantine empire. Orthodox Byzantine Catholic in a race would be a break with Rome and Constantinople in the religion makes it the capital of Orthodoxy. Although so much attention to religion, that religion did not allowsociety and the state never to compromise. Religion and politics balanced, Receptiv- ity-were as free as the Catholic Church in the Middle Ages. This has been a factor in the state is long-term. Istanbul, the capital of the Byzantine Empire in Anatolia, including institutions established on the basis of a culture common in older men, and the rich culture of the state by kneading it in every area of their life-style applied, and social life reflected in the quality of this culture.
The Byzantine Empire V. and VII. between centuries of social life
Keywords: Tarih