BETONDA HİDRATASYONU ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN İNCELENMESİ - BÜLBÜL, AHMET (Fırat Üniveristesi, 1998)
Yüksek Lisans Tezi BETONDA HÎDRATASYONU ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN İNCELENMESİ Ahmet BÜLBÜL Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı 1998, Sayfa: 64 Betonun basınç mukavemeti diğer tüm mekaniksel özelliklerini etkilediği bilinmektedir. Bu yüzden boyutlandırma esnasında betonun basınç mukavemeti gözönüne alınarak yapılır. Beton karışım hesabı yapılırken çoğu kez çimentoya katılan puzzolan katkı maddelerinin etkilerinin tam olarak araştırıldığı ve denetlendiği söylenemez. Üretilen betonun kür şartlarından etkileşimlerini, W/C oranlarını ve çimentonun tras oranlan ile beraber araştırma ihtiyacı bu çalışmanın konusunu tesbit etmiştir. Deneylerde beş farklı tras oranı ve üç farklı W/C oranı gözönüne alınarak gruplar oluşturuldu. Her grubun farklı kür ortamları için deneyler yapıldı ve numuneler 28 inci günlerinde test edildi. Sonuç olarak tras oranı % 10 olan numunelerin basınç dayanımlarında bir iyileşme olduğu gözlemlenmiş, tras oranı % 40 olan numunelerde ise dayanımların çok zayıf olduğu görülmüştür. Anahtar Kelime : Su/Çimento oranı, Tras, Kür, Hidratasyon, Basınç Dayanımı.

SUMMARY Masters Thesis RESEARCHING THE FACTORS THAT EFFECT ON HIDRATATION OF CONCRETE Ahmet BÜLBÜL Fırat University Graduate School Of Natural and Applied Sciences Deporment Of Cıvıl Engineering 1998, Page: 64 It is know that the compressive strength of concrete influences all other mechanical properties. Thus, esstablishing the size of the members should be carried on taking the compressive strength of concrete into consideration. When designing the concrete mix, the effects of puzzolanic additives are generally ignored and their amounts are not controlled. This study cüms to cover the needs to fullfil this gap, namely investigating the effects of W/C ratio, condition and trass ratio in producing concrete. In the labaratory, five different trass ratios and there different W/C ratios were considered. Each group was tested in a different cure condition. The samples were tested for 28 days. As a result, it was abserved that the compressive strengths of the samples having 10 percent trass ratio got stranger, while the compressive strength of those having more than 40 percent tras ratio got weaker. Keywords : W/C ratio, trass, cure condition, hydration, compressive strength.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Civil Engineering