BİYOSERAMİK ESASLI KANAL PATLARININ DENTİN TÜBÜL PENETRASYON DERİNLİKLERİNE SİTRİK ASİT VE KİTOSAN ŞELATÖRLERİNİN ETKİSİ: BİR KONFOKAL MİKROSKOP ÇALIŞMASI - TOK, RAHMİ (Fırat Üniveristesi, 2025)
Kök kanal tedavisinin başarısı, etkili bir irrigasyonla dezenfeksiyon sonrası kök kanalında sızdırmaz nitelikte dolum yapılmasına bağlıdır. Kanal patının dentin tübüllerine penetrasyonu dolum kalitesini gösterme açısından önemli bir parametredir. Tübül penetrasyonunu, irrigasyon solüsyonu ve kullanılan kanal patının fiziksel özellikleri etkilemektedir. Bu nedenle endodontik tedavide kullanılan irrigasyon solüsyonu ve kanal patı seçiminde penetrasyona olan etkisi dikkate alınmalıdır. Bu çalışmanın amacı; farklı irrigasyon solüsyonlarının biyoseramik esaslı patların dentin tübüllerindeki penetrasyon derinliğine, alanına ve yüzdesine etkisinin incelenmesidir. Bu çalışmada 63 adet çekilmiş diş; irrigasyon solüsyonu için kontrol grubunda EDTA, çalışma grubunda kitosan ve sitrik asit; kanal patı olarak kontrol grubunda AH Plus, çalışma grubunda Bio-C Sealer ve MTA Fillapex olacak şekilde toplam 9 gruba ayrılmıştır. Kanal patları CLSM (Lazer Taramalı Konfokal Mikroskop) cihazında görüntü vermesi için rodamin B ile boyanmıştır. Kanal dolumu yapılan dişlerden minitom hassas kesim cihazı kullanılarak orta ve apikal üçlüden olacak şekilde ikişer adet 1 mm kalınlığında horizontal kesitler alınmıştır. Görüntülerde istatistiksel analizler için IBM SPSS Statistics 22 programı kullanılmış ve penetrasyon derinliği, alanı ve yüzdesinin değerlendirilmesinde Three-way ANOVA ile post hoc Tukey HSD testi kullanılmıştır. Çalışmanın bulgularına göre kitosan kanal patının penetrasyonuna sitrik asit ve EDTA'dan anlamlı derecede daha fazla etki ederken, sitrik asit ve EDTA arasında anlamlı fark gözlenmemiştir. Bio-C Sealer istatistiksel olarak anlamlı şekilde MTA Fillapex ve AH Plus'tan daha iyi penetre olurken MTA Fillapex ve AH Plus arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Anahtar kelimeler: Penetrasyon, lazer taramalı konfokal mikroskop, EDTA, kitosan, sitrik asit, AH Plus, Bio-C Sealer, MTA Fillapex

The success of root canal treatment depends on achieving effective disinfection through irrigation followed by a hermetically sealed filling in the root canal. The penetration of the root canal sealer into dentinal tubules is an important parameter indicating the quality of the filling. Tubular penetration is influenced by the irrigation solution and the physical properties of the sealer used. Therefore, the effect on penetration should be considered when selecting the irrigation solution and root canal sealer in endodontic treatment. The aim of this study is to evaluate the effects of different irrigation solutions on the penetration depth, area, and percentage of bioceramic-based sealers in dentinal tubules. In this study, 63 extracted teeth were divided into nine groups: for irrigation solutions, the control group used EDTA, and the experimental groups used chitosan and citric acid; for sealers, the control group used AH Plus, and the experimental groups used Bio-C Sealer and MTA Fillapex. The sealers were stained with rhodamine B to be visualized under a CLSM (Confocal Laser Scanning Microscope). From the filled teeth, two 1-mm-thick horizontal sections were obtained from the middle and apical thirds using a precision sectioning device (Minitom). Statistical analyses were performed using IBM SPSS Statistics 22, and penetration depth, area, and percentage were evaluated using a Three-Way ANOVA and post hoc Tukey HSD test. According to the study's findings, chitosan significantly improved the penetration of the sealer compared to citric acid and EDTA, while no significant difference was observed between citric acid and EDTA. Bio-C Sealer demonstrated statistically significantly better penetration than MTA Fillapex and AH Plus, while no significant difference was found between MTA Fillapex and AH Plus. Keywords: Penetration, laser scanning confocal microscope, EDTA, chitosan, citric acid, AH Plus, Bio-C Sealer, MTA Fillapex
Effect of citric acid and chitosan chelators on dentinal tubule penetration depth of bioseramic based root canal sealers: a confocal microscope study
Keywords: Diş Hekimliği