ÇAGIMIZDAKİ İTİKADİ SAPMALAR VE KELAMİ ÇÖZÜMLER - Karaman, Fikret (Fırat University, 1999)
İnsanlar, Allah tarafindan gönderilen Peygamberler ile onlara vahyedilen ilahi kitapların emir ve yasaklarına karşı olumlu ya da olumsuz tepkiler göstermişlerdir. Olumsuz tepkiler önem sırasına göre itikadi, arneli ve ahlaki sapmalar şeklinde ortaya çıkmıştır. Kur'an'da türevleriyle birlikte 218 ayrı yerde tekrarlanan dalalet kavramının işaret ettiği "şirk ve inkôrı kapsayan bütün sap1klıkları" bu kapsamda mütalaa etmek mümkündür. 1 Nitekim fatiha suresindeki şu ayetlerde de, geçmişteki toplumların içine düştükleri sapıklıklardan ders alınarak, insanlığın geleceğindeki huzur ve emniyetine dikkat çekilmiştir: "(Rabbimiz) Ancak sana kulluk ederiz ve ancak senden medet umarıı,. Bize doğru yolu göster. Kendilerine lütuf ve ikramda bulunduğun kimselerin yolunu; gazaba uğramışların ve sapmışların yoluna değil. !"
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları